Buitenland

Brexitgesprekken tussen Labour en May geklapt

17 mei 2019 12:13 Aangepast: 17 mei 2019 13:16
Jeremy Corbyn Beeld © ANP

De onderhandelingen die de Britse premier Theresa May voerde met Labour, de grootste oppositiepartij van het land, zijn stukgelopen. De positie van May wankelt.

In een brief aan May schrijft Labour-leider Jeremy Corbyn dat hij de afgelopen zes weken zo ver is opgeschoven als hij kon in de onderhandelingen. Nu dat nog steeds niet tot een compromis heeft geleid, vindt hij het tijd om de onderhandelingen af te breken, mede door 'de toenemende zwakte en instabiliteit van de regering'.

De Britse premier heeft nog niet gereageerd op de brief.

Vierde keer in stemming

May wil begin juni voor de vierde keer haar brexitdeal in stemming brengen in het Lagerhuis. Drie keer eerder verworpen de Britse parlementariërs de deal die May sloot met de Brusselse onderhandelaars over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De afspraken moeten de brexit zo soepel mogelijk laten verlopen.

Om de deal de vierde keer wél door het parlement te krijgen heeft May stemmen nodig. Vandaar haar poging om tot een compromis te komen met Labour-leider Corbyn.

Debat over opvolging

Ondertussen is in de Conservatieve Partij van May een discussie ontstaan over wie haar zou moeten opvolgen als partijleider, wanneer zij opstapt. Onder meer oud-minister en prominent brexiteer Boris Johnson bevestigde gisteren zijn interesse in die positie. 

Volgens Corbyn verzwakken deze speculaties de positie van de regering, en holt het Mays autoriteit uit. Hij heeft daardoor geen vertrouwen meer in 'het vermogen van de regering om zich aan eventuele compromisafspraken te houden'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore