Ga naar de inhoud
Vorm van zeilschip

Qatar opent eerste stadion WK 2022

Het Al Wakrah-stadion wordt feestelijk geopend.

Qatar heeft ruim drie jaar voor het WK-voetbal in eigen land het eerste nieuwe stadion geopend. Dat gebeurde met een bekerfinale tussen Al-Sadd en Al-Duhail (1-4).

Het Al Wakrah-stadion biedt plaats aan 40.000 toeschouwers en heeft de vorm van een traditioneel zeilschip. Na het WK wordt de capaciteit teruggebracht tot 20.000. Het stadion ligt 23 kilometer ten zuiden van hoofdstad Doha.

Koelsysteem

Qatar wil de mondiale eindronde van 2022 in acht nieuwe stadions afwerken. Het land trekt daar zo'n 5,8 miljard euro voor uit. Alle stadions zijn uitgerust met koelsystemen. Het WK is al naar de wintermaanden verplaatst omdat het in de zomer veel te warm is in Qatar. Dankzij een nieuwe metroverbinding kunnen de toeschouwers van stadion naar stadion reizen.

Omstandigheden bouwvakkers

Amnesty International demonstreerde rond de bekerfinale tegen de erbarmelijke omstandigheden waarin bouwvakkers aan de nieuwe stadions moeten werken. Volgens de ininternationale vakorganisatie ITUC vielen bij de bouw van de stadions voor het WK vielen volgens de mensenrechtenorganisatie duizenden doden. 

Amnesty:
Lees ook:
Amnesty: systematische uitbuiting arbeiders WK-stadions Qatar