2 doden, 16 zieken

België speurt naar bron van dodelijke legionella-uitbraak

16 mei 2019 17:09 Aangepast: 16 mei 2019 17:46
Deze koeltoren in de haven is mogelijk de bron van de besmetting.

Inwoners van Gent en omstreken maken zich grote zorgen. Een legionella-uitbraak in buurgemeente Evergem heeft inmiddels twee dodelijke slachtoffers gemaakt en de bron van de besmetting is nog steeds onbekend.

Achttien mensen liggen in het ziekenhuis van wie er een er slecht aan toe is. De kans is 'zeer groot' dat er de komende dagen nog patiënten bij komen. 

Waterdruppels in de lucht

De legionellabacterie verspreidt zich door kleine waterdruppeltjes in de lucht. Bij inademing van die waternevel kan de bacterie in de longen terechtkomen en daar de levensgevaarlijke veteranenziekte veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden bedrijven hebben lak aan legionellaregels

Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek. En lang niet iedereen die ziek wordt, raakt in levensgevaar. Het is niet bekend waardoor de ziekte bij de ene patiënt levensbedreigend uitpakt en bij de ander niet. 

Alle patiënten woonden vlakbij de haven van Gent. Vermoed wordt dat daar de besmettingsbron is. Er wordt onder meer gekeken naar een koeltoren. Volgens het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid moet de besmettingshaard in ieder geval enkele dagen actief zijn geweest. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore