Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Angst voor spionage

Chinese telecomgigant Huawei op zwarte lijst van VS

16 mei 2019 02:17 Aangepast: 16 mei 2019 08:11
Beeld © AFP/Fred Dufour

De Verenigde Staten hebben een aantal maatregelen genomen om de Chinese telecomfabrikant Huawei van de Amerikaanse markt te weren. Volgens Washington werkt Huawei samen met de Chinese regering en kan Peking de netwerkapparatuur gebruiken om Amerikanen te bespioneren.

President Donald Trump tekende gisteren een decreet dat Huawei en het eveneens uit China afkomstige ZTE beperkt om hun apparatuur op de Amerikaanse markt te verkopen.

Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken Huawei op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven lastiger zaken met de telecomgigant kunnen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS wil ban op telecomgiganten die spioneren: Huawei is doelwit

Nationale noodsituatie

In het decreet worden geen specifieke landen en bedrijven genoemd, maar wordt een nationale noodsituatie afgekondigd. Op die manier kan het ministerie van Economische Zaken strikter toezien op de handel uit landen die een dreiging voor de nationale veiligheid vormen.

Door Huawei daarnaast op een zwarte lijst te plaatsen, hebben Amerikaanse bedrijven een vergunning nodig om zaken met de telecomfabrikant te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore