'Publiciteitsstunt'

Oostenrijk verbiedt hoofddoekjes op basisscholen

16 mei 2019 00:51
Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (archieffoto) Beeld © EPA/Robert Ghement

Het Oostenrijkse parlement heeft een wet aangenomen die het dragen van hoofddoekjes op basisscholen verbiedt. Die maatregel komt uit de koker van de rechtse regering.

Het verbod treft hoofddeksels die grote delen van het hoofdhaar bedekken. De joodse keppel valt daar niet onder. In de wet wordt verder niet expliciet gesproken over islamitische hoofddoekjes, maar over "ideologisch of religieus getinte kleding die verband houdt met hoofdbedekking".

Een parlementariër van de ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz sprak over een maatregel tegen de 'onderdrukking' van meisjes. De onderwijswoordvoerder van coalitiepartner FPÖ omschreef de wet als een 'signaal tegen de politieke islam'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politievrouw met hoofddoek blij met uitspraak college: 'Bevestiging is heel waardevol'

Publiciteitsstunt

De meeste oppositieleden stemden tegen de wet. Die wordt door sommige tegenstanders gezien als een publiciteitsstunt die weinig te maken heeft met kinderwelzijn. Moslimorganisatie IGGiÖ noemde de voorstellen eerder 'schaamteloos'.

De burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, waarschuwde eerder deze week voor racisme en discriminatie. Volgens een rapport dat afgelopen maart werd vrijgegeven vonden er afgelopen jaar 1.920 racistische incidenten plaats in Oostenrijk. Ruim 700.000 moslims wonen in het land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore