Moeder overleden

Engelse boer redt vier welpjes door keizersnede bij dode vos

15 mei 2019 11:08 Aangepast: 15 mei 2019 15:54
De welpjes vlak na de keizersnede. Beeld © Jean Rolfe/Wild by Nature Photography

Toen de Engelse Chris Rolfe aan de kant van de weg een vos zag liggen, twijfelde hij geen moment. Hij zette zijn auto stil en ontfermde zich over de vos. Al snel kwam hij erachter dat de vos was overleden, maar de buik van het dier bewoog nog wel.

De 24-jarige Chris, die werkt als boer in het Engelse West Sussex, besefte dat de vos zwanger was. Hij vertelt aan The Yorkshire Post dat hij direct naar zijn auto rende om een mes te pakken. 

'Elke minuut was cruciaal'

De boer had ooit wel eens een keizersnede uitgevoerd bij een geit, maar verder had hij geen ervaring. Toch besloot hij de buik van de vos open te snijden, waarna er vier welpjes tevoorschijn kwamen. "Ik voelde me verplicht om dat te doen, ik kon er niet lang over nadenken. Ik moest gewoon gelijk een keizersnede uitvoeren omdat elke minuut cruciaal kon zijn."

Hij stopte de beestjes in zijn jaszak en reed naar zijn moeder Jean. "Ze zaten helemaal onder het bloed", vertelt Jean. "In de natuur zou de moeder ze schoonlikken. Nu heb ik een vochtige handdoek gebruikt en heel hard gewreven. Zo kwam ook de bloedsomloop weer goed op gang."

Jean legde de welpjes in een doos en zette die bovenop de kachel zodat ze warm bleven. "Ze krijgen onder andere bevroren kuikens als eten. In de natuur eten ze ook botten en vacht, dus dat moeten ze nu ook krijgen." 

'Gelukkig hebben ze het overleefd'

Jean geeft toe dat het veel moeite kost om de vosjes te verzorgen. "Maar gelukkig hebben ze het allemaal overleefd." Waarschijnlijk kunnen de welpjes over zes maanden de natuur weer in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore