Nieuwe cijfers

Meer geweld tegen buitenlanders in Duitsland

14 mei 2019 13:10 Aangepast: 14 mei 2019 14:59
Protest linksextremisten in Duitsland. Beeld © AFP

Het aantal incidenten in Duitsland gericht op buitenlanders is flink gestegen. Ook zijn er meer antisemitische incidenten.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat het totaal aantal incidenten met een politieke achtergrond gedaald is vorig jaar, maar dat geldt dus niet voor alles.

Er waren vorig jaar namelijk 1799 antisemitische incidenten. Dat is 19,6 procent meer dan een jaar eerder. Bij bijna al die incidenten (ruim 89 procent) waren rechtsextremisten betrokken.

Vaker rechts dan links

Er waren vorig jaar 8113 incidenten waarvan buitenlanders het slachtoffer waren. Dat is 19,7 procent meer dan in 2017.

In totaal waren er ruim 36.000 geweldsincidenten met een politieke achtergrond in 2018. Bij veruit de meeste (20.431) waren rechtsextremisten betrokken. Bij linksextremisten gaat het om 8000 incidenten, melden de Duitse autoriteiten.

'Zeer pijnlijk'

Volgens correspondent Jeroen Akkermans ligt vooral het groeiende antisemitisme in Duitsland, gezien het oorlogsverleden, 'natuurlijk gevoelig'. "Met name Duitse rechtsradicalen zijn hiervoor verantwoordelijk. Verreweg de meeste Duitsers ervaren dit als zeer pijnlijk."

"Maar het groeiende antisemitisme kan niet los gezien worden van de migratiestroom, benadrukt de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. "Maas ziet de aanpak van antisemitisme daarom niet alleen als een Duitse zaak. Hij wil een Europese aanpak. Maas zet de beteugeling van het antisemitisme hoog op de agenda als Duitsland volgend jaar (roterend) voorzitter van de Europese Raad wordt", aldus Akkermans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore