Ga naar de inhoud
Hoogste tot nu toe

Kanker door onkruidmiddel: stel krijgt schadevergoeding van 2 miljard

Het glyfosaat bevattende bestrijdingsmiddel Roundup in een winkel in Brussel. Beeld © EPA

2,050,000,000 dollar, ruim 1,8 miljard euro. Dat is de schadevergoeding die een stel uit de Amerikaanse staat Californië krijgt van het bedrijf achter het populaire onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Ze zeggen dat ze kanker kregen door het gebruik van het middel.

Het is de derde rechtszaak die Monsanto, de producent van Roudup, in Amerika heeft verloren. Maar deze schadevergoeding (ruim 1 miljard per persoon) is de hoogste tot nu toe.

Chemiebedrijf
Lees ook:
Chemiebedrijf Monsanto moet 253 miljoen betalen aan terminaal zieke tuinier

In maart kreeg een andere Amerikaan een vergoeding van zo'n 71 miljoen euro en tuinier Dewayne Johnson kreeg 253 miloen euro toegewezen. Ook Johnson kreeg kanker, nadat hij jarenlang met Roundup werkte.

13.000 zaken

Er lopen in de Verenigde Staten nog ongeveer 13.000 zaken tegen Monsanto, meldt persbureau AP. Volgens het bedrijf staan al die zaken los van elkaar en hebben de uitspraken die er tot nu toe zijn, geen gevolgen voor de andere zaken.

In Europa is bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat verwerkt zit in Roundup, nog gewoon toegestaan. In 2017 werd de vergunning voor het middel voor vijf jaar verlengd. Het is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden.