'Criminele daad'

Olietankers Saoedi-Arabië gesaboteerd

13 mei 2019 10:41 Aangepast: 13 mei 2019 11:49
Foto ter illustratie: een tanker in de straat van Hormuz. Beeld © AFP (archieffoto)

Twee olietankers van Saoedi-Arabië zijn voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) beschadigd door een 'sabotageaanval'. Het land is woest en noemt het een 'criminele daad'.

Eerder meldde de VAE al dat bij de havenstad Fujairah een poging was gedaan om vier vrachtschepen te saboteren. De Saoedi-Arabische minister van Energie Khalid al-Falih zegt nu dat twee van de vier schepen van zijn land zijn.

Criminele daad

Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de sabotage en om wat voor soort sabotage het gaat. Maar het ministerie spreekt van een 'criminele daad'. "Dit is een serieuze dreiging voor de veiligheid van de scheepvaart."

Details over wat er precies is gebeurd met de schepen, zijn niet gegeven. Maar volgens de VAE zijn er geen gewonden gevallen en is er ook geen olie gelekt.

Spanningen Perzische golf

Rond de Perzische Golf lopen de spanningen de laatste dagen op. De Verenigde Staten hebben een vliegdekschip, bommenwerpers en verdedigingsraketten naar het gebied gestuurd vanwege de toenemende spanningen met Iran. Iran zegt zelf overigens niets te maken te hebben met de sabotage.

De VS legde Iran deze week meer sancties op. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken gaat vandaag naar Brussel om de Iraanse kwestie te bespreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore