Desinformatiecampagne

'Russische trollen twitterden binnen 24 uur minstens 65.000 keer over MH17'

13 mei 2019 03:55 Aangepast: 13 mei 2019 08:58
Beeld © EPA

Na het neerstorten van MH17, begon de 'Russische trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) een grootschalige campagne om Oekraïne de schuld te geven. Deze campagne blijkt nu veel groter te zijn geweest dan bekend was.

Alleen al op de twee dagen na het neerstorten twitterde de trollenfabriek meer dan 65.000 keer over vlucht MH17, meldt De Groene Amsterdammer. Het blad analyseerde 9 miljoen IRA-tweets die in het najaar van 2018 door Twitter beschikbaar zijn gesteld.

De dag na het neerhalen was de actiefste dag ooit voor de IRA-trollen. Ze twitterden zelfs meer dan tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderdduizenden twitteraars misleid door Russische propaganda

Buk-raket

Vlucht MH17, een Boeing van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket van het Russische leger. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Onmiddellijk na het neerhalen werd er een agressieve informatiecampagne op poten gezet om de schuld op Oekraïne af te schuiven. Zo lanceerden de IRA-trollen op de dag na de ramp drie hashtags: #KievProvocatie, #Kievspreekdewaarheid en #KievheeftBoeingneergeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees Hof: Rusland moet informatie geven over MH17

Eigen berichten

Vooral opmerkelijk is dat de IRA-trollen zelf hun berichten schreven. Bij andere campagnes, zoals voor de aanslagen in Brussel of het vaccinatiedebat, beperkten ze zich tot het retweeten of kopiëren van extreme berichten.

Ze zouden zelfs verhalen hebben geschreven op de blogwebsite LiveJournal, zeer populair in Rusland. Die verhalen werden daarna weer op Twitter gedeeld.

Verwarring en onvrede

Het Internet Research Agency is gevestigd in een buitenwijk van Sint-Petersburg. Hier mengen honderden medewerkers zich agressief in online discussies om Russische politieke en zakelijke belangen te beschermen. Ze doen dit met name door verwarring en onvrede te zaaien.

De trollenfabriek was regelmatig in het nieuws na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische trollen bemoeien zich in discussie vaccinaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van