Vluchtgevaarlijk

'Verdachte moord Julie (23) kwam drie keer niet terug van verlof'

11 mei 2019 08:10 Aangepast: 11 mei 2019 08:15
Verdachte Steve B. vlak na de moord op bewakingsbeeld. Beeld © Politie

Steve B., de verdachte van de moord op de Belgische studente Julie Van Espen, is drie keer tijdens zijn verlof niet op tijd teruggekeerd naar de gevangenis. Dat blijkt volgens Belgische kranten uit het strafdossier.

Het gebeurde in de periode dat B. in de cel zat, na zijn eerste veroordeling voor de verkrachting van een 58-jarige vrouw in 2004, meldt De Standaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we van Steve B., de man die verdacht wordt van de moord op Julie

De nu 39-jarige Steve B. mocht in 2004 één dag op verlof, maar hij dook pas een week later weer op. In 2006 bleef hij zeven maanden weg en in 2008 was hij twee maanden spoorloos. 

Politie-onderzoek naar de verdwijning van Julie Van Espen. Politie-onderzoek naar de verdwijning van Julie Van Espen.

Een woordvoerder van het Gevangeniswezen in België zegt dat B. daar wel straf voor heeft gekregen. "We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling en hij heeft zijn straf tot het einde uitgezeten."

B. zou tijdens zijn verlofperiodes ook niet opnieuw in de fout zijn gegaan.

'Geen vluchtgevaar'

Het maakt het wel opmerkelijk dat de rechter in 2017, toen B. opnieuw voor verkrachting werd veroordeeld, vond dat hij niet meteen de cel in hoefde. Volgens de rechter was hij 'niet vluchtgevaarlijk'.

Vorige week bracht Steve B. de 23-jarige studente Julie Van Espen om het leven. Haar lichaam werd maandag in het Albertkanaal gevonden. B. bekende eerder deze week dat hij haar heeft vermoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zus van vermoorde Julie (23): 'Ze was op de foute plaats, op het foute moment'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`