Leven weer normaal

Legercommandant Sri Lanka: netwerk ontmanteld, terreurdreiging is voorbij

10 mei 2019 23:22 Aangepast: 10 mei 2019 23:40
Militairen patrouilleerde in de straten van Colombo. Beeld © AFP

Bij de autoriteiten op Sri Lanka is de angst voor meer islamitische terreurdaden geweken. Volgens legercommandant Mahesh Senanayake is de dreiging nu 'tot een minimum' beperkt.

De veiligheidsdiensten hebben het netwerk dat in verband kon worden gebracht met de bomaanslagen op paaszondag zo goed als ontmanteld.

Band met IS

Volgens Senanayake is aangetoond dat de verantwoordelijke personen banden hadden met Islamitische Staat. Het moet nog worden uitgezocht hoe diepgaand die contacten waren. "Er is een internationale link, dus we houden ons bezig met die lijnen. Het staat vast dat er een verbinding is met IS, maar dat betekent niet dat het een directe IS-aanval was. We proberen vast te stellen hoe sterk de verwevenheid is om onze strategie daarop af te stemmen.''

De legerleider verwacht dat het leven de komende dagen zijn normale gang zal hernemen en dat de militairen snel zullen terugkeren naar de kazernes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Sri Lanka valt moskee binnen op zoek naar zelfmoordterroristen

Paraatheid

De afgelopen drie weken was het land doorlopend in de hoogste vorm van paraatheid, na de reeks aanslagen op Eerste Paasdag, waarbij 257 mensen om het leven kwamen, onder wie drie Nederlanders.

In de dagen die volgden vreesden de autoriteiten vervolgaanslagen en vielen er opnieuw slachtoffers bij politieacties om het extremistische netwerk op te rollen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`