Immuniteit afgenomen

Venezolaans oppositielid Zambrano in auto weggesleept en gearresteerd

09 mei 2019 11:15 Aangepast: 09 mei 2019 11:20
Agenten slepen de auto weg met Zambrano daar nog in. Beeld © EPA

De gevreesde Venezolaanse inlichtingendienst SEBIN heeft Edgar Zambrano gearresteerd. Zambrano is lid van de Venezolaanse Nationale Vergadering en rechterhand van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó.

De 63-jarige Zambrano twitterde dat hij in zijn auto werd omsingeld door agenten van de inlichtingendienst van president Nicolas Maduro. Die weigerden hem uit zijn auto te laten stappen.

Opstand uitlokken

Vervolgens werd hij naar eigen zeggen naar het SEBIN-hoofdkantoor in Caracas gesleept. "Wij democraten zullen blijven vechten!", twitterde hij nog.

Het is de eerste arrestatie sinds de poging van Guaidó vorige week om een militaire opstand uit te lokken en Maduro ten val te brengen.

Venezolaanse demonstrant: 'Ik lag al op de grond, maar ze bleven schieten'

Het leek wel een slagveld waarin ze terechtkwamen. Fotograaf Yohayker en demonstrant Julio werden in Venezuela geraakt door de kogels van het leger. Ze overleefden het ternauwernood.

Samenzweerders

De Grondwetgevende Vergadering van het land nam een zestal politici, onder wie Zambrano, dinsdag hun immuniteit af om ze te kunnen vervolgen. "Een van de belangrijkste samenzweerders van de coup is net gearresteerd", zei Diosdado Cabello, voorzitter van de Constituent Assembly, op de staatstelevisie.

Zambrano was een van de eerste oppositieleiders die op 30 april gehoor gaven aan de oproep van Guaidó om in opstand te komen.

Grenzen Venezuela potdicht: 'Mijn kinderen zijn aan de andere kant'

In Venezuela vielen begin dit jaar honderden gewonden en meerdere doden bij confrontaties tussen het Venezolaanse leger en demonstranten. De grens van het land zit potdicht.
Edgar Zambrano Edgar Zambrano

Landverraad

Twee uur voor zijn arrestatie meldde Zambrano aan persbureau AP dat hij niet van plan was zich te verschuilen. "Ik heb geen misdrijf begaan", zei hij.

Samen met andere oppositieleiders wordt hij beschuldigd van onder andere landverraad en het aanstichten van een opstand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Duizenden Venezolanen eisen aftreden president: 'Oppositieleider moet oppassen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore