Moordzaak België

Man die Antwerpse Julie vermoordde, liep vrij rond door te weinig rechters

08 mei 2019 17:14
Een flyer van de zoektocht naar Julie. Beeld © VTM Nieuws.

De 39-jarige Steve B., die heeft toegegeven dat hij de 23-jarige Julie Van Espen om het leven heeft gebracht, wachtte al twee jaar op een veroordeling in een eerdere verkrachtingszaak. Volgens het hof van Antwerpen heeft die zaak zo lang op zich laten wachten door een tekort aan strafrechters.

"Wij voelen allemaal verslagenheid", zei voorzitter Rob Hobin van het hof van beroep in Antwerpen vandaag tijdens een persconferentie. Het hof lag de afgelopen dagen onder vuur omdat verdachte Steve B. al bijna twee jaar wacht op de uitspraak in een andere zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader moordenaar Julie: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

Op 30 juni 2017 werd hij veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. B. ging in hoger beroep en mocht het vervolg van zijn proces in vrijheid afwachten. 

Dat het vervolg van de zaak zo lang op zich heeft laten wachten, is uitzonderlijk, geeft Hobin toe. "Die twee jaar is abstract abnormaal", zegt hij.

Onderbezetting

"In de zomer van 2018 was sprake van een onderbezetting. We komen heel veel strafrechters tekort", zegt Hobin. Het Antwerpse hof kon daardoor tientallen zaken niet behandelen, waaronder die van B.

Zaken waarbij al aanhoudingen zijn verricht, krijgen voorrang, zegt het Antwerpse hof van beroep. 

Fietsen

De 23-jarige Julie fietste zaterdagavond van haar huis in Schilde naar Antwerpen om met haar vriendinnen af te spreken. Daar kwam ze nooit aan. Haar lichaam werd teruggevonden in het Albertkanaal. 

De maandag aangehoudenvverdachte Steve B. heeft bekend dat hij Julie om het leven heeft gebracht. Hij wilde haar verkrachten en zou niet de bedoeling hebben gehad om haar te doden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verdachte van moord op studente Julie Van Espen (23) heeft bekend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`