Moord op Julie (23)

Vader moordenaar Julie: 'Dit had voorkomen kunnen worden'

07 mei 2019 14:17 Aangepast: 07 mei 2019 14:23
Dit is de 39-jarige Steve B. uit Antwerpen.

De vader van Steve B., de 39-jarige man die Julie Van Espen heeft vermoord, zegt dat haar overlijden voorkomen had kunnen worden. Twintig jaar lang zou hij de politie gewaarschuwd hebben voor zijn zoon. "Hij is ziek, hij moest geholpen worden, maar dat is nooit gebeurd."

Steve B. heeft bekend dat hij de 23-jarige Julie Van Espen vermoordde. Hij heeft gisteren en vandaag verklaard tegenover de politie dat hij de vrouw zaterdagavond tegenkwam en haar toen van haar fiets heeft gesleurd. Het was de bedoeling om haar te verkrachten, waar Julie zich hevig tegen zou hebben verzet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Steve B. bekent: Julie van fiets gesleurd en vermoord

De man kon gisteren worden opgepakt. Vandaag reageert de vader van B. op het nieuws. In een interview met de Belgische zender VTM Nieuws zegt hij mee te leven met de nabestaanden van Julie en zegt hij oprechte schaamte te voelen voor wat er is gebeurd.

'Begrijp niet dat hij vrij mocht rondlopen'

"Een onschuldig persoon en de ouders van het meisje moeten nu boeten omdat het rechtssysteem niet werkt", vertelt de vader die anoniem wil blijven. "In de loop der tijd heeft hij twee mensen verkracht. Ik begrijp niet dat hij in 2017 zomaar vrij buiten mocht rondlopen. Als hij nu in de gevangenis zat, was het nooit gebeurd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zus van vermoorde Julie (23): 'Ze was op de foute plaats, op het foute moment'

Steve B. werd wel veroordeeld voor de verkrachtingen maar ging in hoger beroep in de verkrachtingszaak uit 2017. In afwachting daarvan hoefde hij nog niet naar de gevangenis en kon hij ruim 2,5 jaar vrij rondlopen. Door personeelstekort zou de zaak pas in juni van dit jaar voorkomen. "Dit had vermeden kunnen worden."

'Vanaf zijn vierde al naar de psychiater'

"Vanaf zijn vierde gaat hij al naar de psychiater. Die jongen is ziek, hij moet geholpen worden", vertelt de vader van B. "Wij stonden machteloos tegenover die jongen. Wij hielden hem altijd heel ver weg van ons, omdat we bang van hem waren. Ik heb ook twintig jaar geleden al wekelijks op het politiebureau gezeten voor dingen die hij gedaan heeft. Ik heb altijd tegen de politie gezegd: als het zo blijft doorgaan, gaat hij iemand vermoorden."

De vader van B. is geëmotioneerd als hem wordt verteld dat dit voor de ouders van Julie een hele klap moet zijn. "Er zijn niet genoeg woorden voor het verdriet van die mensen. Ik vind het verschrikkelijk en ik ben beschaamd dat hij het gedaan heeft." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`