Rechtvaardige Rechters

België hoopt na 85 jaar eindelijk mysterie De Rechtvaardige Rechters op te lossen

07 mei 2019 13:02
'Het Lam Gods' met linksonder De Rechtvaardige Rechters, een kopie van het origineel. Beeld © Getty Images

Op steenworp afstand van de Sint-Baafskathedraal in het Belgische Gent zijn vanochtend graafwerkzaamheden bezig naar het gestolen kunstwerk De Rechtvaardige Rechters. Volgens twee onderzoekers ligt het begraven onder de Kalandeberg.

Het gestolen paneel, De Rechtvaardige Rechters. Het gestolen paneel, De Rechtvaardige Rechters.

Het paneel uit het Vlaamse meesterwerk De Aanbidding van het Lam Gods werd in 1934 uit de Sint-Baafskathedraal gestolen, samen met nog een deel uit het 15de-eeuwse altaarstuk van de gebroeders Jan en Hubert van Eijck. Een van de twee is teruggevonden, maar De Rechtvaardige Rechters is nog altijd zoek.

De onderzoekers zeggen nieuwe informatie over de verstopplaats te hebben ontdekt in een nooit verstuurde brief van de overleden hoofdverdachte Arsène Goedertier. De graafwerkzaamheden hebben vooralsnog niets opgeleverd.

Wilde theorieën

De diefstal van De Rechtvaardige Rechters is een van de raadsels waarover Belgie al jaren tobt. Net als de dood van koning Albert I in de jaren dertig (van de rots gevallen of geduwd), de Bende van Nijvel (staatsgreep of 'gewone' boeven) en Marc Dutroux (netwerk of eenzame pervert) leidt de diefstal van het kunstwerk tot meer wilde theorieën dan feiten. 

Sinds de diefstal hebben honderden speurders, helderzienden, kunstkenners en geschiedkundigen tot de meest dolle hypothesen en zoekacties gedreven. Er deden verhalen de ronde over de betrokkenheid van het Belgische koningshuis en van de Gestapo die in de oorlog het paneel zou hebben verborgen in een duistere kluis. Telkens kwamen de onderzoekers van de koude kermis thuis.

Arsène Goedertier Arsène Goedertier

Goedertier (foto) - koster van de Sint-Baafskathedraal - verklaarde in 1934 op zijn sterfbed dat hij als enige wist waar het kunstwerk zich bevond, maar de verstopplaats heeft hij nooit onthuld. In de loop der jaren is men meer en meer gaan twijfelen aan de authenticiteit van zijn verhaal.

In de basiliek hangt tegenwoordig een kopie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore