Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Spanning loopt op

VS stuurt oorlogsschepen richting Iran

06 mei 2019 08:08 Aangepast: 06 mei 2019 11:08
Het Amerikaanse supervliegdekschip USS Abraham Lincoln. Beeld © AFP

De Verenigde Staten sturen oorlogsschepen richting Iran. De schepen zijn een waarschuwing aan het islamitische land om vooral geen aanval op Amerikaanse belangen of van diens bondgenoten uit te voeren.

Een Amerikaanse vloot bestaande uit meerdere schepen, waaronder supervliegdekschip USS Abraham Lincoln, is onderweg richting Iran. Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton zijn de schepen het 'antwoord op een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen'.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton.

Dreigende taal

Amerika-deskundige Willem Post van Clingendael spreekt bij RTLZ van een 'keiharde reactie' door Amerika. "Maar het lijkt vooralsnog bij dreigende taal te blijven."

"Veiligheidsadviseur John Bolton is een havik binnen de Amerikaanse regering", zegt Post. "Voordat hij in het kabinet kwam, vond hij dat Iran gebombardeerd zou moeten worden. Het is wel een signaal om deze vloot naar de Perzische Golf te sturen. Daar gaat een enorme dreiging vanuit. Vooralsnog is het keiharde taal. Amerika lijkt ook geen belang te hebben bij een oorlog. Dat hebben ze ook gezegd: beschouw het als een vorm van eventuele zelfverdediging. Maar het brengt wel instabiliteit met zich mee."

Aan boord van het Amerikaanse supervliegdekschip USS Abraham Lincoln. Aan boord van het Amerikaanse supervliegdekschip USS Abraham Lincoln.

Nucleaire deal

Volgens Bolton streven de Verenigde Staten niet naar oorlog met het Iraanse regime, 'maar zijn wij volledig bereid om aan om het even welke aanval te antwoorden'.

De spanningen tussen Teheran en Washington zijn gestegen sinds de regering-Trump vorig jaar afstand nam van een internationale nucleaire deal met Iran en de sancties begon op te voeren. Volgens Trump hield Teheran zich niet aan de afspraken uit het nucleaire akkoord en werd stiekem toch gewerkt aan kernwapens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore