Onnodige complicaties

Iedere twee uur sterft er een zwangere vrouw in Mali

06 mei 2019 06:43
Een moeder en haar kind in de Malinese hoofdstad Bamako. Beeld © Gety

Iedere twee uur overlijdt een vrouw in Mali onnodig door complicaties bij de zwangerschap. Het Rode Kruis wil hen meer hulp aanbieden en heeft een gironummer opengesteld voor donaties.

Bloedingen, infecties of zwangerschapsvergiftigingen zijn voor veel Malinese vrouwen dodelijk, doordat ze het ziekenhuis niet of te laat bereiken. Het Rode Kruis is bezorgd, vooral nu de droogte ervoor zorgt dat veel zwangere vrouwen verzwakt zijn.

Te weinig voedsel en water

Verwacht wordt dat de droogte in delen van Mali de komende maanden erger zal worden. Omdat er te weinig voedsel en water is, vreest het Rode Kruis voor de levens van al verzwakte moeders. De hulporganisatie opent giro 6868 om hen meer hulp aan te kunnen bieden.

De hulp is ook bedoeld voor zwangeren in Soedan en Nigeria, maar de nadruk ligt op Mali, waar de problemen zich al jaren opstapelen; het land gaat gebukt onder conflict, droogte en een gebrek aan voedsel en drinkwater.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: einde aan Nederlandse missie in Mali

"Tijdens de droogtemaanden zien we in ons ziekenhuis dat er meer vrouwen sterven door complicaties bij de bevalling en zwangerschap. Vrouwen zijn verzwakt door het tekort aan eten in deze tijd", citeert het Rode Kruis verloskundige Nafissa Hamado. Ze werkt in Gao, waar ook de Nederlandse militairen waren gelegerd die hun missie vorige week officieel beëindigden. Nederland leverde een bijdrage aan de VN-missie Minusma, die was opgetuigd in reactie op een opmars van jihadisten en rebellen van de Toeareg-stam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore