Ga naar de inhoud
Boete tot 2500 euro

Duitse minister voor Volksgezondheid wil inenting tegen mazelen verplichten

Archieffoto Beeld © ANP

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, wil dat een inenting tegen mazelen verplicht wordt voor alle kinderen die naar een crèche of school gaan. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend om dat voor elkaar te krijgen.

Om grootschalige verspreiding van mazelen te voorkomen, moet minstens 95 procent van de kinderen zijn ingeënt. In Duitsland wordt die vaccinatiegraad niet gehaald. Verschillende deelstaten kregen afgelopen jaren te maken met een uitbraak van de zeer besmettelijke virusziekte, die in het ergste geval dodelijk kan zijn. In Duitsland overlijdt gemiddeld één op de duizend mazelenpatiënten.

Geen
Lees ook:
Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

Ook volwassenen

Uit het wetsvoorstel van Spahn blijkt dat de inentingsplicht wat de minister betreft niet alleen moet gelden voor kinderen, maar ook voor leraren, andere pedagogen en personeel in ziekenhuizen en artsenpraktijken.

Wie zijn kind niet laat vaccineren, kan als het aan Spahn ligt na maart 2020 rekenen op een boete tot 2500 euro, zo zegt de minister tegen de krant Bild am Sonntag. Crèches mogen kinderen die niet zijn ingeënt ook gaan weigeren. Scholen kunnen dat vanwege de leerplicht niet. De verwachting is dat de Bondsdag, het Duitse parlement, eind dit jaar over het voorstel stemt.

In Nederland

De discussie over verplichte vaccinaties speelt ook in Nederland, waar de vaccinatiegraad net als in Duitsland al jaren terugloopt. Ook hier bekijkt het kabinet of een vaccinatieplicht kan worden ingevoerd. Kort geleden braken de mazelen uit op een crèche in Den Haag. Begin deze week werd bekend dat een grote kinderopvangorganisatie met 50 locaties kinderen weigert als ze niet tegen de mazelen zijn ingeënt.

RIVM
Lees ook:
RIVM verscherpt vaccinatieadvies mazelen voor reizigers