Ga naar de inhoud
Daling vaccinatiegraad

Britse gezondheidsminister: anti-vaxxers hebben 'bloed aan hun handen'

Archieffoto. Beeld © EPA

De Britse minister van Volksgezondheid overweegt vaccinaties voor kinderen verplicht te stellen, nadat de vaccinatiegraad voor het vierde jaar op rij is gedaald. Hij zegt ook dat anti-vaxxers 'bloed aan hun handen' hebben.

Minister Matt Hancock deed zijn uitspraken in een interview met de Britse krant The Times. Die schrijft over een online groep van 40.000 ouders die oproepen om kinderen niet in te enten tegen potentieel dodelijke ziektes.

Kinderopvang
Lees ook:
Kinderopvang met 50 locaties weigert ongevaccineerde kinderen

Uit recente cijfers blijkt dat een half miljoen kinderen in Groot-Brittannië tussen 2010 en 2017 niet waren ingeënt tegen de mazelen. Hancock wil het liefst geen verplichte vaccinaties, maar hij sluit het niet uit. "Niet-vaccineren zonder goede reden is gewoon verkeerd."

'Bewijs is kristalhelder'

Het bewijs is 'kristalhelder', zegt Hancock: "Vaccinatie is goed voor je en voor je kinderen. En bovendien bescherm je zo mensen die niet gevaccineerd kunnen worden."

Hij noemt mensen die het promoten om niet te vaccineren 'moreel verwerpelijk en zeer onverantwoordelijk'. Bovendien hebben ze volgens hem 'bloed aan hun handen'.

Het Nederlandse kabinet gaat ook onderzoeken of er een 'algehele vaccinatieplicht' moet komen om de vaccinatiegraad op te krikken als die nog verder zou dalen.

Niet naar kinderopvang

Deze week werd ook bekend dat een grote kinderopvangorganisatie geen ongevaccineerde kinderen meer wil opvangen.

Eerder deze maand bleek dat kinderen op een Haagse crèche besmet waren met mazelen en in studentenhuizen in Utrecht brak de infectieziekte bof uit. Bij Berend Botje is zo'n geval niet voorgekomen.

Ouders laten hun kind steeds minder inenten:

01:46