Wantrouwen tegen artsen

Dodental ebola-uitbraak in Congo passeert de duizend

03 mei 2019 22:42 Aangepast: 03 mei 2019 23:05
Beeld © ANP

Het aantal doden door de ebola-uitbraak in Congo heeft de duizend gepasseerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn inmiddels 1008 mensen aan de ziekte bezweken.

Ebola stak negen maanden geleden de kop op in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Deze uitbraak is de op een na dodelijkste ooit. Alleen tussen 2014 en 2016 maakte het zeer besmettelijke ebola meer slachtoffers. Toen kostte de infectieziekte aan zeker 11.000 mensen het leven. 

De WHO is nu van plan een nieuw, nog niet goedgekeurd vaccin te gebruiken. "Nog een ander instrument in de gereedschapskist'', noemde WHO-directeur Michael Ryan het experimentele middel.

Veiligheidsproblemen

De WHO is al maanden bezig om de uitbraak in te dammen, maar wordt daarbij fors gehinderd door de veiligheidsproblemen in het land. In het oosten van het land strijden tientallen milities met elkaar. Bovendien is het wantrouwen tegen de artsen en ziekenhuizen enorm onder de bevolking. Klinieken en hulpverleners zijn geregeld doelwit van gerichte aanvallen

Ondanks die problemen boekt de WHO nog wel degelijk succes. Bij het begin van de uitbraak  werd het ergste gevreesd, omdat dit keer een dichtbevolkt gebied was getroffen, waardoor het aantal slachtoffers ook in de tienduizenden had kunnen lopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arts in Congo: 'Uitbraak ebola veel gevaarlijker dan vorige keren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore