Stoffelijke resten

Lugubere vondst bij grote schoonmaakactie Mount Everest

03 mei 2019 11:31 Aangepast: 03 mei 2019 11:36
Expedities laten veel troep achter. Geregeld worden op de Mount Everest opruimacties georganiseerd. Beeld © AFP

Een grote opruimactie op de Mount Everest heeft een paar lugubere vondsten opgeleverd. Met het afval zijn intussen ook de stoffelijke resten van minstens vier omgekomen klimmers naar beneden gebracht.

De schoonmaakactie moet de hoogste berg ter wereld bevrijden van alle troep die bergexpedities er in de loop van de tijd achterlieten. Zulke acties zijn vaker gehouden, maar die waren nog nooit zo grootschalig als dit jaar.

11.000 kilo afval

Tot nu toe is 3000 kilo afval naar beneden gebracht. De grote schoonmaak duurt tot eind deze maand. Naar verwachting is de hoeveelheid afval dan opgelopen tot 11.000 kilo.

De mensen die op 14 april begonnen aan de immense klus, waren voorbereid op het vinden van omgekomen klimmers. De eerste expeditie werd georganiseerd in 1921 en sindsdien zijn op de berg ongeveer 300 mensen omgekomen. Verreweg de meeste lichamen (ongeveer 200) bleven achter op de berg.

Klimaatverandering

Lichamen die soms tientallen jaren onder sneeuw en ijs bedekt zijn geweest, komen de laatste jaren steeds vaker bloot te liggen onder invloed van de klimaatverandering. Daarom wordt niet uitgesloten dat de komende weken nog meer stoffelijke resten zullen worden gevonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichamen ervaren alpinisten gevonden: 'David leefde zijn droom'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore