Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zaak kan lang duren

WikiLeaks-oprichter Assange wil zich niet 'overgeven' aan VS

02 mei 2019 14:43 Aangepast: 02 mei 2019 15:08
Julian Assange in mei bij de rechtbank, achter het glas van een arrestantenbusje. Beeld © EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is niet van plan zich te laten uitleveren aan de Verenigde Staten. Amerika had om die uitlevering gevraagd nadat Assange in april uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen was gehaald, waar hij zich zeven jaar lang had opgesloten.

Een rechtbank in Londen boog zich vandaag over het uitleveringsverzoek. Assange zei dat hij zich niet wil 'overgeven aan Amerika'. Daar riskeert hij een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij zou hebben meegeholpen geheime overheidsdocumenten in bezit te krijgen.

'Veel mensen beschermd'

Vandaag werd hem dus de vraag voorgelegd of hij wil meewerken aan zijn uitlevering, maar dat is hij niet van plan. Assange zegt zelf dat hij journalistiek bedreef en daar 'veel mensen mee heeft beschermd'. Daarom wil hij niet vrijwillig naar de VS gaan.

Gisteren werd Assange veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf omdat hij zeven jaar geleden vluchtte naar de ambassade van Ecuador terwijl hij op borgtocht vrij was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Julian Assange veroordeeld tot 50 weken cel

Voor die uitspraak kwam hij gisteren zelf naar de rechtbank; vandaag werd hij gehoord via een videoverbinding. De zaak zal op zijn minst een aantal maanden in beslag nemen. De volgende zitting is op 30 mei.

Wie is Julian Assange?

Julian Assange is een Australische hacker, activist én de oprichter van WikiLeaks. Waar zou je hem van moeten kennen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore