Koningin Suthida

Koning van Thailand trouwt lijfwacht en maakt haar koningin

02 mei 2019 08:44 Aangepast: 02 mei 2019 11:10
Het koningshuis deelde deze foto van een knielende Suthida, ooit stewardess en daarna lijfwacht van de koning. Beeld © EPA

Thailand heeft weer een koningin. Tot verrassing van velen trouwde koning Maha Vajiralongkorn gisteren vrij plotseling met zijn geliefde, de 40-jarige Suthida Tidjai, vanaf nu 'koningin Suthida'.

Maha en Suthida hebben vermoedelijk al zo'n drie jaar een relatie.

Voormalig stewardess

Over Suthida is weinig bekend. Naar verluidt is ze een voormalig stewardess. Ze werkte voor Thai Airways International en ontmoette Maha Vajiralongkorn jaren geleden op een vlucht.

Maha benoemde Suthida in 2014 tot vicecommandant van zijn lijfwacht. In 2016 maakte hij haar generaal. 

Maha Vajiralongkorn (66), ook wel Rama X, is sinds 2016 koning van Thailand na het overlijden van zijn vader, koning Bhumibol Adulyadej. Hij wordt zaterdag pas officieel gekroond, dan is de rouwperiode voorbij. 

Verrassing

Vajiralongkorn vond het blijkbaar een goed idee om voorafgaand aan zijn kroning ook nog even te trouwen. 

Het huwelijk was een verrassing voor veel Thai. Gisteravond toonde de Thaise televisie de huwelijksceremonie. Suthida knielde voor de koning en gaf hem bloemen en wierookstokjes. In ruil kreeg ze traditionele geschenken.

De koning droeg een wit uniform, zijn bruid een roze zijden jurk. Ook was te zien dat het kersverse echtpaar het trouwboekje tekende.

Koning benoemde ooit poedel tot maarschalk

De voormalige koning van Thailand, Bhumibol Adulyadej of Rama IX, was een gerespecteerd vorst. Dat kan moeilijk gezegd worden over Vajiralongkorn zelf. 

Vajiralongkorn benoemde ooit zijn poedel tot luchtmaarschalk. Hij trok het dier een uniform aan en nam hem mee naar officiële gebeurtenissen. Toen het dier stierf, kondigde hij een rouwperiode van vier dagen af.

Leven als playboy

Vajiralongkorn leidde een leven als playboy, vooral in Duitsland waar hij een geliefd onderwerp was bij de roddelpers.

Eerder gingen er in Thailand stemmen op om zijn jonger zus, prinses Maha Chackri Sirindhorn, op de troon te laten plaatsnemen, maar de wet verbood dat.

Vijf kinderen

De nieuwe koning trouwde al drie keer eerder, huwde onder anderen zijn nicht en verwekte vijf kinderen bij een minnares, met wie hij later trouwde.

Hij scheidde van zijn laatste vrouw, met wie hij een zoon heeft, in 2014. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore