Mocht niet onderduiken

Julian Assange veroordeeld tot 50 weken cel

01 mei 2019 13:27 Aangepast: 01 mei 2019 19:20
Julian Assange wordt afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Beeld © ruptly

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf. Hij dook zeven jaar geleden onder in de Ecuadoraanse ambassade terwijl hij op borgtocht vrij was. Dat mocht niet.

Assange vluchtte destijds naar de diplomatieke post in Londen om zijn overlevering aan Zweden te voorkomen. Daar onderzochten de autoriteiten of hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik.

Assange sprak die beschuldigingen tegen, maar wilde toch niet naar Zweden. Hij vreesde via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Asiel ingetrokken

De Zweedse autoriteiten hebben hun onderzoek inmiddels gestaakt, maar de VS hebben wel om de uitlevering van Assange gevraagd. Dat gebeurde nadat de Britse autoriteiten hem vorige maand uit de ambassade hadden gehaald. De Amerikaanse justitie beschuldigt de WikiLeaks-activist van samenzwering en computervredebreuk.

Assange zat zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, maar dat land wilde hem niet langer onderdak bieden en had zijn asiel ingetrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore