Couppoging

Staatsgreep Venezuela 'mislukt', zegt Maduro

01 mei 2019 08:30 Aangepast: 01 mei 2019 08:33
President Nicolas Maduro (L) met naast hem de minister van Defensie Vladimir Padrino. Beeld © AFP

Is de staatsgreep in Venezuela mislukt? Oppositieleider Guaidó riep gisteren het leger op om zijn kant te kiezen en in opstand te komen tegen het bewind van president Nicolás Maduro. De situatie is nu onduidelijk, maar van een machtsovername is in ieder geval geen sprake.

Het was hét moment om de democratie terug te eisen, zo zei Guaidó gisteren. In een video riep hij de militairen op de straat op te gaan. De opnamen waren gemaakt in de buurt van de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas.

Of de oproep van Guaidó iets heeft opgeleverd is onduidelijk, de steun binnen het leger lijkt in ieder geval niet veel groter geworden. Uren na deze oproep stond de oppositieleider nog altijd met dezelfde kleine groep soldaten, meldt persbureau AP.

Vliegtuig Maduro bleef aan de grond

Guaidó werd gisteren vergezeld door oppositieleider Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. Die heeft zich inmiddels weer bij zijn familie gevoegd in de ambassade van Chili.

Het vliegtuig dat klaarstond om de Venezolaanse president het land te laten ontvluchten, bleef aan de grond. De Venezolaanse president Nicolás Maduro zei op de staatstelevisie dat de couppoging was mislukt.

Het kwam gisteren wel opnieuw tot schermutselingen in Caracas tussen het regeringsleger en tegenstanders van Maduro.

In opdracht van de VS

Ook de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken ontkende gisteren dat er een militaire staatsgreep gaande was. Jorge Arreaza beschuldigde oppositieleider Guaidó ervan dat deze in opdracht van de VS opereert.

Guaidó heeft zijn aanhangers opgeroepen om vandaag opnieuw de straat op te gaan. De parlementsvoorzitter is de afgelopen weken het land rondgereisd om de mensen te mobiliseren voor wat hij 'de finale fase' noemt in het wegsturen van de 'bezetter'. Daarna wil Guaidó zo snel mogelijk vrije verkiezingen organiseren.

Miljoenen mensen land ontvlucht

Venezuela gaat al enkele jaren gebukt onder een diepe economische crisis, veroorzaakt door jarenlang wanbeleid van Maduro.

De winkels zijn leeg en de inflatie is zo hoog dat de prijzen van wat er nog wel te koop is, soms dagelijks worden verhoogd. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore