Uitspraak 'oberschoppers'

Rechter veroordeelt Haagse broers tot 5 en 6 jaar cel om mishandeling ober Praag

30 april 2019 15:13 Aangepast: 30 april 2019 20:15
De broers eerder in de rechtbank. Beeld © RTL Nieuws

De Haagse broers Armin en Arash N. moeten jaren de gevangenis in omdat ze een ober op een Praags terras zwaar hebben mishandeld. Dat heeft de rechtbank in de Tsjechische hoofdstad vandaag gezegd. Armin is veroordeeld tot 6 jaar celstraf, Arash tot 5 jaar.

Ze moeten bovendien een schadevergoeding betalen van 75.000 euro aan de mishandelde ober. Daarnaast mogen ze tien jaar lang Tsjechië niet in. De straf voor Arash is lager dan die voor zijn broer omdat zijn spijtbetuiging geloofwaardiger overkomt.

Zwaar lichamelijk letsel

Het Openbaar Ministerie kondigde een kwartier na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan. De officier van justitie had 10 tot 18 jaar gevangenisstraf geëist omdat het zou gaan om poging tot moord. De rechtbank gaat daarin niet mee, maar stelt wel dat de broers ober Miroslav Vitek hebben geslagen zonder reden. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en aan verstoring van de openbare orde.

'Bedreigd en aangevallen'

De advocaat van de broers zei dat absoluut geen sprake kon zijn van poging tot moord of doodslag. Armin en Arash voelden zich volgens hem bedreigd en aangevallen. Ook benadrukt hij dat de ruzie pas escaleerde, toen de manager van het restaurant een van de mannen uit de vriendengroep een duw gaf. "Als hij niet was begonnen, was er niets gebeurd", zei de advocaat. Ook een Nederlander die de ruzie juist probeerde te sussen, kreeg een flinke duw.

De mannen hoorden in de rechtszaal hun straf aan:

De Haagse broers Armin en Arash N. moeten beide en celstraf uitzitten.

Ruzie om zelf meegebracht bier op terras

De broers Armin (29 jaar) en Arash N. (32) waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om een vrijgezellenfeest te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand.

Armin en Arash tuigden de toegesnelde ober Miroslav Vitek zo zwaar af dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Nog altijd heeft de ober last van zijn verwondingen. De broers hadden de ober eerder al uitgebreid hun excuus aangeboden.

Van het gevecht verschenen beelden op internet. Die veroorzaakten grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. De vriendengroep werd op het vliegveld in Praag gearresteerd. De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eis voor mishandelen Praagse ober blijft 10 tot 18 jaar cel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore