Broers voor rechter

Eis voor mishandelen Praagse ober blijft 10 tot 18 jaar cel

30 april 2019 14:02 Aangepast: 30 april 2019 14:19
De verdachten eerder in de rechtbank in Praag. Beeld © EPA

In Praag wordt de rechtszaak voortgezet tegen de Haagse broers Armin en Arash N., die betrokken waren bij de zware mishandeling van een ober in Praag. Vanmiddag om 15 uur volgt de uitspraak. Correspondent Jeroen Akkermans doet verslag vanuit de rechtszaal.

De officier van justitie zei vandaag dat de broers een 'gecoördineerde aanval' uitvoerden op iemand die zich niet kon verdedigen. Ze zouden daarbij zijn doorgegaan totdat de ober zich niet meer kon bewegen. Omdat ze daarbij het risico op de koop toe namen dat ze hem zouden doodslaan, houdt de officier van justitie vast aan poging tot moord. Ook de strafeis blijft hetzelfde: 10 tot 18 jaar cel.

Bedreigd en aangevallen

De advocaat van de broers zei dat absoluut geen sprake kon zijn van poging tot moord of doodslag. Armin en Arash voelden zich volgens hem bedreigd en aangevallen. Ook benadrukt hij dat de ruzie pas escaleerde, toen de manager van het restaurant een van de mannen uit de vriendengroep een duw gaf. "Als hij niet was begonnen, was er niets gebeurd", zei de advocaat. Ook een Nederlander die de ruzie juist probeerde te sussen, kreeg een flinke duw.

De advocaat van ober Miroslav Vitek laat weten dat die niet zit te wachten op een torenhoge celstraf, omdat hij dan nog langer moet wachten op zijn schadevergoeding. Die werd vandaag bijgesteld naar beneden, van 100.000 naar 55.000 euro. Daarvan zou onlangs 2000 euro zijn betaald.

De zaak draaide vanochtend vooral om de vraag of de verwondingen van de ober waren toe te schrijven aan een val die hij voorafgaand aan de mishandeling maakte, of aan de mishandeling zelf.

"De medisch expert tekent een verwoestend beeld van de verwondingen van het slachtoffer", zegt correspondent Jeroen Akkermans. Het bot rondom het oog, de kaak en het jukbeen waren gebroken, net als de schedel, met een hersenbloeding tot gevolg. Ook liep de ober een maagbloeding op.

Poging tot moord

De deskundige benadrukt dat de verwondingen aan het hoofd levensbedreigend waren. Een tolk vertaalt de woorden van de medisch deskundige voor de verdachten. Akkermans: "Eén van de broers, Armin, maakt aantekeningen. Arash luistert en kijkt gespannen voor zich uit."

De broers hebben een eigen medisch deskundige naar voren geschoven. Die zegt dat de verwondingen van ober Miroslav Vitek ook heel goed kunnen zijn veroorzaakt door de val die hij maakte toen hij naar het opstootje rende. De ober was bij bewustzijn in de ziekenwagen, zegt de deskundige, en de bloeding onder de schedel was 'minimaal en lokaal'. Als het levensbedreigend zou zijn geweest, was hij daaraan geopereerd, zegt de expert.

Val of schoppen?

"Cruciaal is", zegt Jeroen Akkermans, "of de meest ernstige verwondingen aan de rechterzijde van het hoofd tijdens de val op de grond zijn veroorzaakt of een gevolg zijn van de schoppen."

Armin (29) en Arash (32) hangt een celstraf van tussen de 10 en 18 jaar boven het hoofd. Ze worden verdacht van poging tot moord. De advocaat van de ober vraagt ongeveer 55.000 euro schadevergoeding. Door de verdachten is 50.000 euro aangeboden, waarvan onlangs 2000 euro is overgemaakt.

Ruzie om zelf meegebracht bier op terras

De broers Armin en Arash N. waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om een vrijgezellenfeest te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand.

Armin en Arash tuigden de toegesnelde ober Miroslav Vitek zo zwaar af dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Nog altijd heeft de ober last van zijn verwondingen. De broers hadden de ober eerder al uitgebreid hun excuus aangeboden.

Van het gevecht verschenen beelden op internet. Die veroorzaakten grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. De vriendengroep werd op het vliegveld in Praag gearresteerd. De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopschoppers Praagse ober: manager verantwoordelijk voor vechtpartij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore