Badpakkenspecial

Gemengde reacties eerste boerkinimodel in Sports Illustrated

30 april 2019 09:14 Aangepast: 18 juli 2019 12:10

Het Somalisch-Amerikaanse model Halima Aden (21) vloog terug naar haar geboorteland Kenia voor een historische fotoshoot. Ze is het eerste moslimamodel dat in boerkini in de jaarlijkse badpakkenspecial van Sports Illustrated staat.

Het model werd geboren in een Keniaans vluchtelingenkamp. Als 7-jarige verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Voor deze fotoshoot vloog ze terug naar haar geboorteland. Op de Keniaanse stranden poseerde ze in verschillende kleurrijke boerkini's.

"Jonge vrouwen die een hijab dragen, moeten vrouwen in elke branche hebben waar ze tegen op kunnen kijken", vertelt Aden aan de BBC. "We zien politici, zakenvrouwen, journalisten en andere succesvolle vrouwen in zichtbare rollen die een hijab dragen. Dat is de boodschap die we moeten uitdragen."

Zo ging de fotoshoot in Kenia:

Grenzen doorbreken

Het is niet de eerste keer dat Halima Aden de grenzen opzoekt. In 2016 deed ze als eerste volledig gesluierde moslima mee aan de Miss Minnesota USA-verkiezing. Daarna bood IMG Models haar een contract aan.

Een jaar later werd Aden het eerste model met hijab op de cover van het Amerikaanse tijdschrift Allure. Vorig jaar was ze de eerste moslima op de cover van de Britse Vogue.

Kritiek

Het model krijgt veel positieve reacties, maar op social media klinkt ook kritiek. "Een bedekt lichaam zou staan voor bescheidenheid, om zo sexy te posteren voor een blad dat voornamelijk door mannen wordt gelezen, bereik je juist het tegenovergestelde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Boerkini juist bedacht om moslima's vrijheid te geven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore