Abu Bakr al-Baghdadi

Leider Islamitische Staat voor het eerst in vijf jaar te zien in video

29 april 2019 19:00 Aangepast: 29 april 2019 23:07
Abu Bakr al-Baghdadi dook in april na vijf jaar weer op in een video. Beeld © AFP

De leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is voor het eerst in vijf jaar opgedoken in een video die Al-Furqan heeft gedeeld, het persagentschap van IS. Hij zou hierin hebben gezegd dat de strijd om het Syrische Baghouz over is. Daarnaast dankte hij iedereen voor deelname aan die strijd.

De laatste keer dat Abu Bakr al-Baghdadi in een video te zien was, was in juli 2014. Toen gaf hij een toespraak in een Iraakse moskee. Een paar dagen eerder had hij het kalifaat uitgeroepen. Alle moslims moesten hem volgen als wereldlijk leider van de islam.

Klopjacht

Meerdere keren werd hij vanaf toen dood verklaard. En nadat vorige maand terreurbeweging IS verslagen werd op het laatste stukje kalifaat dat nog over was, ontstond er een klopjacht op de leider door verschillende landen.

Maar doordat Al-Baghdadi in de video die zojuist is verschenen refereert aan recente aanslagen, lijkt hij nog in leven te zijn.

"Het is een lange strijd", zegt Abu Bakr al-Baghdadi in de video

Voor het eerst na vijf jaar is het hoofd van IS weer te zien.

In de video zit Al-Baghdadi naast drie andere IS-leden van wie de gezichten wazig zijn gemaakt. In de toespraak die hij houdt, looft hij volgens IS-kenner Hassan Hassan de recente terreuraanslagen in Sri Lanka, die gericht waren op kerken en hotels en waarbij meer dan 250 mensen omkwamen.

Val van presidenten genoemd

Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen, en of het echt Al-Baghdadi is. Maar hij heeft het ook over de val van de presidenten van Algerije en Soedan in de video, iets wat allebei deze maand is gebeurd.

'Dit is hét bewijs dat hij nog leeft'

"Dit is heel erg bijzonder", vertelt correspondent Olaf Koens. "Dit is 's werelds meest gezochte terrorist, de leider van IS dat overal ter wereld aanslagen pleegt. We hebben in de afgelopen jaren wel een audioboodschap van hem gehoord en er waren geruchten over waar hij zich zou bevinden, maar we hebben lang niet geweten dat hij nog leeft. Dit is hét bewijs."

Het IS-kalifaat in Syrië en Irak is dus vorige maand verslagen. "Maar blijkbaar zijn er dus alsnog plekken waar IS kan opereren en waar Al-Baghdadi IS-aanhangers nog kan aansturen."

'Gek dat de leider nog altijd onvindbaar is'

"Met de grootst mogelijke hoeveelheid aan materiaal en mensen is IS de afgelopen jaren bestreden, maar dat de leider dus nog altijd onvindbaar is, is gek. Als Amerika zijnde word je zo wel in je gezicht geslagen met deze video."

Koens gaat er vanuit dat de video nu in veel landen grondig bestudeerd wordt. "Ze zullen elk detail in de video gaan onderzoeken. Wat zie je? Kussentjes met bloemenmotief bijvoorbeeld. Reken er maar op dat er nu overal op de wereld wordt uitgezocht waar die kussentjes te koop zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore