Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Besluit oogst kritiek

Britse slachtoffers verkrachting moeten inzage geven in smartphone

29 april 2019 10:24 Aangepast: 29 april 2019 11:04
Beeld © Getty Images

De Britse politie wil dat slachtoffers van misdrijven toestemming geven om hun smartphone te laten inkijken. De maatregel leidt tot veel kritiek, vooral omdat die vooral gericht lijkt op slachtoffers van verkrachting.

Dat zal er onvermijdelijk toe leiden dat het aantal aangiften van verkrachting daalt, zegt Slachtofferhulp. Wie nu aangifte doet, krijgt een formulier waarmee uitdrukkelijk toestemming voor inzage in zijn of haar smartphone wordt verleend, meldt de Britse omroep BBC.

Verkrachtingsfantasieën

Justitie heeft het besluit genomen nadat een aantal verkrachtingszaken was stukgelopen. De zaken strandden doordat uit het smartphoneverkeer alsnog cruciale informatie opdook die ontlastend was voor de verdachten.

De BBC geeft het voorbeeld van een 22-jarige man die ten onrechte beschuldigd bleek van verkrachting nadat inzage was verkregen in het appverkeer van het slachtoffer. In die berichtjes had ze hem niet alleen herhaaldelijk de liefde verklaard, maar schreef ze ook over verkrachtingsfantasieën.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: politie mocht verdachte eigen telefoon laten ontgrendelen

Zowel Slachtofferhulp als het Britse Centrum voor Vrouwenrechten vindt de maatregel te ver gaan. "We weten dat verkrachting en seksueel misbruik vaker voorkomen dan dat ze worden gerapporteerd", zegt een woordvoerder van Slachtofferhulp. "Nu worden slachtoffers nog meer afgeschrikt om aangifte te doen, en krijgen ze niet de steun die ze nodig hebben."

'Buitensporig verzoek'

Het Centrum voor Vrouwenrechten zegt dat zeker twee vrouwen een rechtszaak willen aanspannen omdat ze hun smartphonegegevens niet beschikbaar willen stellen. Justitie dreigde hun aangifte niet in behandeling te zullen nemen als ze niet akkoord gingen met het verzoek hun smartphone ter beschikking te stellen.

Een 'buitensporig verzoek', zegt het centrum. "De meeste slachtoffers begrijpen prima waarom het vrijgeven van communicatie met de verdachte redelijk is. Wat ze niet snappen, is waarom ze hun hele geschiedenis moeten prijsgeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore