Buitenland

Australisch plan om 2 miljoen katten af te maken weer onder vuur

28 april 2019 11:28
Een wilde kat. Beeld © Karsten Reiniers / ARK Natuurontwikkeling

Tijdens de 17de eeuw namen waarschijnlijk Nederlandse kolonisten de eerste katten mee naar Australië. Een paar eeuwen later zijn verwilderde katten een enorm probleem in het land.

Zo'n groot probleem, dat de regering in 2015 besloot dat voor 2020 maar liefst twee miljoen katten gedood moeten worden. In de staat Queensland gaan ze zelfs zo ver dat je omgerekend 6 euro krijgt voor een dode kat.

Jagers

De wilde katten leven in de natuur en zijn dus vooral jagers. Sinds de introductie van de dieren hebben ze twintig tot dertig andere soorten zo goed als uitgeroeid. Veel van de bedreigde dieren komen alleen in Australië voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië gaat 2 miljoen wilde katten afmaken

Veel kritiek

Het plan van de regering trad al in 2015 in werking, maar kan de laatste tijd weer op veel kritiek rekenen. Volgens ecoloog Tim Doherty zijn de katten inderdaad een bedreiging, maar de huidige maatregel is volgens hem gebaseerd op slechte wetenschap.

In 2015 hadden sommige mensen het nog over 18 miljoen katten, vertelt Doherty. "Schromelijk overdreven", vertelt hij CNN. "Er is geen betrouwbare manier om een schatting te maken. En als je een doel stelt, moet dat wel betekenisvol zijn. Je moet het resultaat kunnen meten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Katten verplicht steriliseren: moeten we dat in Nederland ook doen?

Uniek

"We doen dit niet omdat we katten haten", vertelt de Australische commissaris voor bedreigde diersoorten Gregory Andrews bij Sydney Morning Herald. "We moeten een keuze maken om dieren te redden waar we van houden en die ons als land uniek maken."

Beroemdheden als Morrissey en Brigit Bardot uitten eerder al kritiek op het plan om de katten af te schieten. "We weten allemaal dat idioten de wereld regeren, maar dit is een stap te ver", volgens de Britse zanger.

Volgens ecoloog Doherty is het ook helemaal niet zeker dat het doden van de katten andere dieren gaat redden. “Want de kat moet dan wel in het gebied leven van bedreigde dieren.”   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore