Aangescherpt reisadvies

Maandag speciale vlucht Sri Lanka om Nederlanders op te halen

26 april 2019 11:05 Aangepast: 26 april 2019 14:00
Militairen patrouilleerde in de straten van Colombo. Beeld © AFP

Het Calamiteitenfonds heeft in samenwerking met reisorganisatie TUI een vlucht geregeld om maandag Nederlandse reizigers uit Sri Lanka op te halen. Voor het land geldt sinds de aanslagen van eerste paasdag een aangescherpt reisadvies.

In Sri Lanka zouden nog zo'n 300 à 400 Nederlanders op vakantie zijn die via reisbureaus hebben geboekt die zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds. 

Inventariseren wie mee kan

De vlucht vertrekt maandag vanuit Sri Lanka,. Het was niet makkelijk dat te regelen, meldt een woordvoerder van het Calamiteitenfonds, omdat het erg druk is in veband met de meivakantie.

"We gaan nu inventariseren wie er mee kan met die vlucht. We zijn aan het uitzoeken wie waar zit in Sri Lanka en wat voor type reizigers dat zijn. Zijn dat bijvoorbeeld mensen die een pakketreis via een reisorganisatie hebben geboekt of gaat het om mensen die alleen op pad zijn."

Nederlandse hoteleigenaar dupe van leegloop toerisme Sri Lanka

De aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag hebben grote impact op het land. Ook op de economie, die aan de kust sterk afhankelijk is van toerisme. Hoteleigenaar Peter zit met zijn handen in het haar: ''Het zal wel even duren voor ze terugkomen.''

Hoog risico vervolgaanslagen

Het fonds wil zo snel mogelijk een goed beeld krijgen van het aantal mensen dat op de vlucht van maandag naar Nederland kan worden gezet en hoeveel mensen op een andere manier geholpen moeten worden.

Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars roept zijn leden die reisverzekeringen aanbieden op om coulant te zijn bij het vergoeden van kosten die gemaakt worden voor de evacuatie van zelfstandige Nederlandse reizigers in Sri Lanka. Reizigers moeten dan wel een reisverzekering hebben afgesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren om alleen naar Sri Lanka te reizen als het noodzakelijk is. Er zijn aanwijzingen dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dodental Sri Lanka mogelijk veel lager dan gemeld

Recapitulerend:

  • Het Calamiteitenfonds betaalt alle kosten voor het terughalen van reizigers die via reisorganisaties reizen. In het fonds zitten bijdragen die toeristen betalen bij een boeking, een paar euro per reis.
  • Ook individuele reizigers in Sri Lanka krijgen via hun reisverzekeraars de mogelijkheid om eerder terug te reizen naar Nederland. Dat heeft SOS International gemeld na gesprekken met de reisverzekeraars. Die betalen de kosten voor de terugreis. SOS International coördineert de actie.
  • Individuele reizigers moeten zich wel zelf melden bij hun verzekering als zij terug willen.
  • Volgens SOS International hebben zich al zo'n 150 Nederlanders gemeld.
  • Op het moment wordt geïnventariseerd op welke lijnvluchten zij kunnen worden bijgeboekt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore