Verweesde dieren

Parkwachter over selfie met gorilla's: 'We zijn gewoon familie'

25 april 2019 21:44 Aangepast: 26 april 2019 11:42
Mathieu Shamavu met de berggorilla's Ndakazi en Ndeze. Beeld © @MunguikoShamavu / Twitter

De foto waarop verzorger Mathieu Shamavu en een collega poseren met twee verweesde gorilla's in Congo, ging de afgelopen dagen de wereld over. Shamavu legt uit hoe het iconische beeld tot stand kwam. "Ze doen ons de hele dag na."

Shamavu en zijn collega's zijn praktisch de hele dag in de buurt van Ndakazi en Ndeze, twee vrouwtjesgorilla's. Op de foto ziet het eruit alsof de dieren poseren, maar niets is minder waar, zegt Shamavu. Hij stond gewoon even zijn telefoon te checken toen hij zag dat Ndakazi en Ndeze zijn bewegingen nauwgezet imiteerden. Dus nam hij een foto met ze. Op de achtergrond is zijn collega Patrick te zien.

Spelen met gorilla's 

Ze werken in een opvangcentrum voor berggorilla's in Virunga, een nationaal park in het oosten van Congo (kaartje: zie onder). Ndakazi en Ndeze werden twaalf jaar geleden wees nadat de rest van hun familie door stropers om het leven was gebracht.

Van de parkwachters krijgen ze zo veel mogelijk ruimte in hun natuurlijke omgeving, zegt Shamavu. Maar het is onvermijdelijk dat ze 'bijna hetzelfde gedrag ontwikkelen als mensen'. Omdat ze de hele dag verzorgd moeten worden, zijn de parkwachters altijd in de buurt om ze te voeden, met ze te spelen en ze gezelschap te houden.

Lid van de familie

"De verzorgers en de gorilla's: we zijn gewoon familie", zegt Andre Bauma, het hoofd van de parkwachters. Omdat de gorilla's verder geen verwanten hebben, zijn ze de verzorgers als familie gaan beschouwen. "Ze weten dat wij hun moeder zijn. Ze zijn lid van de familie. We zijn hun vrienden."

Mathieu Shamavu maakt niet alleen selfies met gorilla's:

Virunga is nog één van de weinige plekken waar berggorilla's in het wild voorkomen. Maar het oosten van Congo wordt geteisterd door gewapende conflicten. Die vormen niet alleen een bedreiging voor mensen in de regio, maar ook voor de gorilla's.

Park heeft geld nodig

Het park is om veiligheidsredenen een tijd dicht geweest, maar ging half februari weer open. De beveiliging kost geld. De leiding van het park hoopt dat door de selfie van Mathieu Shamavu de aandacht op Virunga wordt gevestigd, zodat meer mensen geld geven om de natuurlijke habitat van de gorilla's in stand te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre ruzie om apenselfie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore