Buitenland

Macron luistert naar gele hesjes en belooft belastingverlaging

25 april 2019 20:32 Aangepast: 26 april 2019 08:31
Macron tijdens de tv-toespraak. Beeld © ANP

De Franse president Emmanuel Macron komt deels tegemoet aan de eisen van de gele hesjesbeweging. Dat maakte hij vanavond bekend in een tv-toespraak aan het Franse volk. Daarin zei hij dat de inkomstenbelasting omlaag gaat. Een belangrijke wens van de gele hesjes.

Na maandenlange protesten van demonstranten in gele hesjes is president Emmanuel Macron bereid om tegemoet te komen aan hun wensen. De demonstranten klagen dat ze nauwelijks rond kunnen komen, omdat de belastingen in Frankrijk zo hoog zijn.

Decentralisatie en referenda

In de toespraak zei Macron dat hij de inkomstenbelasting aanzienlijk wil verlagen. Dat scheelt de schatkist 5,5 miljard euro per jaar. Ook worden de laagste pensioenen geïndexeerd.

Veel demonstranten komen van buiten de grote steden. Ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid en zien Parijs al boosdoener die bepaalt wat er op het platteland gebeurt. Macron belooft meer decentralisatie. Ook wil hij dat het makkelijker wordt om referenda te houden.

Van protestbeweging naar geweldplegers

De president noemt de eisen van de gele hesjes gerechtvaardigd, maar eist zelf dat de openbare orde wordt hersteld. Hij zag de afgelopen maanden de protestbeweging veranderen in een onsamenhangende stroming van geweldplegers.

Overigens weigert Macron een extra belasting in te voeren voor de allerrijksten. Wel een uitdrukkelijke wens van de demonstranten. De president doet dat niet, omdat hij bang is dat rijke investeerders naar andere landen vertrekken.

Tweede keer dat Macron toezeggingen doet

Het is de tweede keer dat Macron toegeeft. In december, toen de beweging net was begonnen en op zijn felst was, schrapte hij al de brandstofaccijnsverhoging waar de protesten oorspronkelijk mee begonnen.

Eigenlijk zou Macron vorige week maandag deze hervormingen naar buiten brengen. Door de enorme brand in de Notre Dame ging de tv-toespraak toen niet door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore