Honderden toeristen

Aangescherpt reisadvies: Nederlanders teruggehaald uit Sri Lanka

26 april 2019 05:52 Aangepast: 26 april 2019 12:21
Militairen domineren het straatbeeld in Colombo. Beeld © AFP

Reisorganisaties gaan vanaf vandaag al 'hun' Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Dat heeft het Calamiteitenfonds besloten nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren een aangescherpt reisadvies had afgegeven.

Het gaat volgens het fonds om tussen de driehonderd en vierhonderd mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. Volgens directeur Erik Jan Reuver is het besluit gevallen in overleg met de bij het fonds aangesloten reisorganisaties. Dat zijn volgens hem de meeste en de grootste. "We geven iedereen de gelegenheid om op een rustige manier in de komende dagen terug te vliegen."

Betaalde lijndiensten

De Nederlanders kunnen de komende dagen terugvliegen. De reisorganisaties regelen zelf dat ze met lijndiensten van bijvoorbeeld KLM en Emirates kunnen reizen. Het Calamiteitenfonds betaalt alle kosten voor het terughalen. In het fonds zitten bijdrages die toeristen betalen bij een boeking, een paar euro per reis.

Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren om alleen naar Sri Lanka te gaan als het noodzakelijk is. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement. (Lees hier het aangepaste reisadvies van het ministerie.)

Leger massaal op straat

Het duurde even voor het reisadvies werd aangescherpt. Correspondent Olaf Koens, op dit moment in Sri Lanka, sprak daar gisteren al zijn verbazing uit over uit. "De autoriteiten hier waarschuwen voor nieuwe aanslagen, het leger is massaal aanwezig op straat. Hotels barricaderen de deuren met het meubilair." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 300 doden, maar reisadvies Sri Lanka niet aangepast: waarom niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore