Europese verkiezingen

Geert Wilders demonstreert met anti-EU-partijen in Praag

25 april 2019 17:20 Aangepast: 25 april 2019 18:34
Gerolf Annemans, Marine Le Pen, Geert Wilders en Tomio Okamura (vlnr). Beeld © EPA

​​​​​​​Weg met de gevestigde orde in Brussel. Dat is de boodschap van de rechts-populistische politici die vanmiddag bijeen zijn in Praag. Onder hen ook PVV-leider Geert Wilders. Zijn partij vormt samen met andere populistische partijen uit het buitenland een blok in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei.

Wilders (PVV) trekt onder meer op met de Franse Marine le Pen (Rassemblement National) en de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega Nord). Hun partijen hopen bij de komende Europese verkiezingen op succes, om zo na de verkiezingen in Brussel een anti-EU geluid te laten horen.

'Ondemocratisch monster'

De partijen zeggen vooral minder Europese regels te willen. "De Europese Unie is een ondemocratisch monster, dat onze nationale identiteit wil vernietigen", zegt Wilders vandaag. Hij stelt dat lidstaten meer zelf moeten besluiten.

Ook voeren de partijen een harde anti-migratie campagne. Door migratie worden 'mensen een minderheid in hun eigen land', zegt Wilders.

Steun voor populisme groeit

Zeker in Italië groeit de steun voor zo’n geluid. De populistische regeringspartij Lega Nord staat al tijden bovenaan de peilingen, en wordt naar verwachting ook bij deze verkiezingen verreweg de grootste.

Maar in veel meer Europese landen zijn eurosceptische partijen bezig met een opmars. Als je het vergelijkt met de vorige verkiezingen van vijf jaar geleden, staan eurosceptische partijen in 15 van de 28 lidstaten op winst.

Fractie

De populisten zullen zich straks in het Europees Parlement moeten voegen bij een fractie. Partijen opereren zo gezamenlijk, met als doel om meer voor elkaar te krijgen. In Brussel zitten ook de VVD en D66 samen in dezelfde fractie.

De PVV verenigt zich met Le Pen en Salvini, in de Europese Alliantie van Volkeren en Naties. De fractie bestaat nu uit zeker tien partijen, waaronder ook de AfD uit Duitsland en het Vlaams Belang uit België.

Versplintering

Toch is het niet zo dat ook echt alle eurosceptische partijen samen gaan optrekken. Forum voor Democratie bijvoorbeeld, zal niet in dezelfde fractie als die van de PVV gaan zitten. De partij van Thierry Baudet wil aankloppen bij de Europese Conservatieven en Hervormers, waar ook de ChristenUnie en de SGP lid van zijn. Ook de Poolse populistische partij PiS en het Hongaarse Fidesz horen voorlopig nog bij andere fracties.

Premier Rutte relativeert vandaag de problemen die ontstaan door de opkomst van de eurosceptische partijen in het Europees Parlement. "Eerst maar eens kijken wat die uitslag van de verkiezingen wordt. Ik heb groot vertrouwen in de kiezer. We zien allemaal in Engeland welke chaos er ontstaat met een nexit, veel van die partijen zijn voor uittreden. Ik denk dat in Nederland nog maar heel weinig mensen zeggen: we gaan een nexit steunen, dus de partijen die daarvoor zijn, hebben een probleem."

Vrees voor versplintering

Politiek verslaggever Fons Lambie ziet een vrees voor versplintering in het Europees Parlement. "Daar hadden sociaaldemocraten en christendemocraten jarenlang de meerderheid", zegt hij. "Die verliezen ze, en je zult zien dat het parlement gaat versplinteren. Maar hoe veel, en hoe groot eurosceptische partijen precies worden, hangt af van de uitslag in mei."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore