Leidt in polls

Democraat Joe Biden stelt zich officieel kandidaat voor presidentsverkiezingen VS

25 april 2019 12:19 Aangepast: 25 april 2019 16:50
Joe Biden Beeld © AFP

Voormalig vicepresident Joe Biden heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het Amerikaanse presidentschap. Dat maakte hij in een video bekend.

De verkiezingen worden volgend jaar gehouden. Voor de 76-jarige Democraat, die vicepresident was onder Barack Obama, is het waarschijnlijk de laatste kans om de baan te krijgen waar hij al heel lang naar streeft. In twee vorige campagnes strandden zijn pogingen.

 

Frontale aanval op Trump

Biden opent frontaal de aanval op de Republikeinse president Donald Trump. "Als we Donald Trump acht jaar in het Witte Huis geven, zal hij voor altijd en op fundamentele wijze het karakter van ons land veranderen.''

Polls geven aan dat Biden leidt in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Voor die nominatie moet hij het opnemen tegen tal van partijgenoten.

Dit zijn de Democraten die het tegen Trump willen opnemen

21 Democraten hebben zich tot nu toe gemeld om het op te nemen tegen Trump.

Mouthaan: Biden zeker kanshebber

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan maakt Biden zeker een kans: "Biden is een van de bekendste politieke namen in de VS. Democratische kiezers kijken vol nostalgie terug op de Obama-jaren. Biden is met name populair bij oudere blanke kiezers in industriestaten, en dat zijn nou juist de plekken waar Trump in 2016 kiezers wist weg te snoepen en die een Democraat moet winnen om het Witte Huis te veroveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Joe Biden gooit zich in de strijd, wordt hij de nieuwe Amerikaanse president?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore