Na aanslagen

Nederlandse hoteleigenaren op Sri Lanka: 'In mei helemaal geen gasten'

24 april 2019 15:33 Aangepast: 25 april 2019 15:15
Johanna van Kesteren en Peter Spaans in hun hotel op Sri Lanka. Beeld © RTL Nieuws

De aanslagen op hotels en kerken in Sri Lanka hebben inmiddels ruim 300 slachtoffers geëist. Langzaamaan worden ook andere gevolgen zichtbaar. Voor het toerisme bijvoorbeeld. "Het is afwachten de komende maanden."

Johanna van Kesteren en Peter Spaans runnen samen hotel Zeilan in Unawatuna, aan de zuidkant van het eiland. Na de aanslagen op het eiland op eerste paasdag kregen ze veel annuleringen binnen.

Veel controle

"Voor de komende twee weken, maar ook voor daarna", zegt Johanna. "Het ziet er nu naar uit dat we in mei helemaal geen gasten hebben. Dat hebben we nooit eerder gehad."

Het hotel ligt vlak bij het plaatsje Galle. Daar is geen bom afgegaan. "Het gerucht ging rond dat er twee bommen zouden zijn ontmanteld, maar dat is nooit bevestigd. Het voelt hier relatief veilig: je ziet veel soldaten op straat, bij supermarkten worden tassen gecontroleerd."

Hopeloosheid

Wel zijn de scholen nog dicht en veel winkels ook. "De overheidsdiensten doen hun best om het veiliger te laten voelen", zegt Johanna. "Er is een avondklok, grotere gebouwen wordt gevraagd om veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze vragen je om je telefoonnummer achter de voorruit te leggen als je de auto laat staan."

Ondanks deze maatregelen merkt ze op straat dat onveiligheid en hopeloosheid overheerst. "Is het echt alleen maar incompetentie dat dit heeft kunnen gebeuren, of is er ook iets anders aan de hand? Dat vragen mensen zich af. Hoe is dit mogelijk geweest? Waarom is er niet op tijd ingegrepen?"

'Het zal wel even duren voor ze terugkomen'

De aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag hebben grote impact op het land.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslagen Sri Lanka verscheuren families: 'Geen woorden kunnen deze pijn beschrijven'

Nederlanders zeggen reis nauwelijks af

Een rondgang van RTL Nieuws langs vijf reisorganisaties laat zien dat maar weinig Nederlanders hun reis naar Sri Lanka hebben afgezegd. Dat beeld bevestigt de ANVR. "Wij horen van touroperators dat er maar een enkeling is die zegt niet meer naar Sri Lanka te willen. Anderen bellen juist met de vraag of hun reis toch wel doorgaat."

FoxVakanties van de ANWB is de enige organisatie die we belden die een reis niet door heeft laten gaan. Dat ging om de groep die op zondag - de dag van de aanslagen - zou vertrekken. "Die deelnemers krijgen hun geld terug of kunnen naar een andere bestemming", zegt de organisatie.

Vreselijk

De toerismesector op het eiland lijkt te gaan lijden onder de aanslagen. "Dit is een gebied waar het normaal gesproken het jaar rond druk is", zegt Johanna. "Het is een populair vakantieoord. Het is afwachten de komende maanden. Mijn echtgenoot zei dat we wel dicht konden, toen al die boekingen werden afgezegd. Dat moeten we de komende weken bekijken."

De boekingen zijn desondanks niet haar grootste zorg. "Je wilt helpen. De mensen die bij ons werken hebben zelf ook families, zij zijn afhankelijk van het hotel. Het zou vreselijk zijn als dat wegvalt. Alleen al daarom wil je dat mensen blijven komen."

Omboeken

Het stel heeft - gelukkig - een druk hoogseizoen achter de rug, zegt de Nederlandse. "We hebben de tijd om het even aan te kijken." De komende weken wordt hopelijk ook duidelijk of de zomervakantietoeristen het eiland wél opzoeken dit jaar. Dat zijn niet alleen Nederlanders, maar ook mensen met andere nationaliteiten, vertelt Johanna.

De meeste mensen die al in hun hotel verbleven, zijn na de aanslagen niet eerder weggegaan. "We zitten nu redelijk vol met mensen die op de terugweg zijn van een rondreis om het eiland. Sommigen van hen hebben wel omgeboekt zodat ze niet in Colombo hoeven te verblijven de laatste dagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore