Ga naar de inhoud
Pilot met vaccin

Hoop gevestigd op nieuw vaccin malaria: duizenden kinderen ingeënt

Patiënten in een wachtkamer. Beeld © AFP

Malawi is als eerste land in de wereld begonnen met een inentingsactie van het nieuwe vaccin RTS,S tegen malaria. Het land is een van de drie Afrikaanse landen die meedoen aan een test van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO). De andere landen zijn Ghana en Kenia.

Het vaccin tegen malaria is de afgelopen dertig jaar ontwikkeld en getest. "Het vaccin heeft de potentie om tienduizenden levens van kinderen te redden", zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

App van Nederlander helpt bij het bestrijden van malaria

02:15

Grootste risico

In Afrika sterven jaarlijks ongeveer 250.000 kinderen aan malaria. Het is de bedoeling dat de drie landen de komende drie jaar elk jaar ongeveer 360.000 kinderen van onder de twee jaar oud inenten.

Volgens de WHO is malaria een constante dreiging in de Afrikaanse gemeenschappen waar dit vaccin zal worden gegeven. "Malaria blijft een van de meest dodelijke ziektes ter wereld. Elke twee minuten sterft er een kind aan de ziekte." De armste kinderen lijden volgens de organisatie het meest en hebben het grootste risico om aan de ziekte te sterven. 

'Baanbrekend':
Lees ook:
'Baanbrekend': nieuw medicijn tegen malaria op de markt