Wraak

Minister Sri Lanka: aanslagen waren wraak voor bloedbad Christchurch

23 april 2019 10:43 Aangepast: 23 april 2019 12:30
in Colombo zijn de eerste slachtoffers begraven. Beeld © EPA

De zelfmoordaanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka, waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens de onderminister van Defensie uit de eerste onderzoeksresultaten.

"Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch'', zei Wijewardene in het parlement. In die stad in Nieuw-Zeeland vielen vorige maand vijftig doden bij schietpartijen in twee moskeeën.

'Twee Sri Lankaanse bewegingen verantwoordelijk'

Volgens Wijewardene zouden Sri Lankaanse extremistische moslimbewegingen verantwoordelijk zijn geweest voor de aanslagen. Hij noemde National Thawheed Jama'ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

Man van in Sri Lanka omgekomen Monique doet z'n verhaal

"Toen mijn zoon bijkwam, zag hij zijn moeder." De Nederlandse Monique Allen is Eerste Paasdag omgekomen op Sri Lanka. Ze werd gedood door een bom die afging in haar hotel.

Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn ruim 300 mensen om het leven gekomen, onder wie drie Nederlanders. Volgens de politiewoordvoerder zijn afgelopen nacht meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken.

Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse Monique Allen onder de slachtoffers is. Ze zat met één van haar zoons in haar hotel aan het ontbijt toen de explosie kwam.

Noodmaatregelen om orde te handhaven

In het land zijn na de verwoestende zelfmoordaanslagen op kerken en luxehotels noodmaatregelen in werking getreden. President Maithripala Sirisena heeft ze opgelegd om de openbare veiligheid en orde te handhaven en om de levering van goederen en diensten aan burgers te waarborgen, aldus een verklaring van de president.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslagen Sri Lanka verscheuren families: 'Geen woorden kunnen deze pijn beschrijven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`