Zes vragen

Ruim 300 doden en veel meer gewonden: dit weten we over de aanslagen in Sri Lanka

23 april 2019 12:03 Aangepast: 23 april 2019 13:46
De slachtoffers van de aanslag worden onder grote belangstelling begraven. Beeld © EPA

Bij bloedige aanslagen in Sri Lanka zijn in het Paasweekend zeker 321 mensen om het leven gekomen. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de zelfmoordaanslagen.

1. Zijn er Nederlanders onder de slachtoffers?

De aanslagen hebben drie Nederlanders het leven gekost. Gisteren werd bekend dat de 48-jarige Rebecca en haar 12-jarige dochter Anuschka zijn omgekomen bij een aanslag op het hotel waar ze verbleven. Ze woonden in Zwitserland en hebben een dubbele nationaliteit.

Een dag na de aanslag bracht minister Blok al naar buiten dat de 54-jarige Monique was omgekomen. Ook zij woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze was er op vakantie met haar man en kinderen. Haar echtgenoot noemde Monique in een interview 'de beste echtgenoot, de beste moeder'.

Het lijkt erop dat er geen andere Nederlanders gewond zijn geraakt bij de aanslagen. Zeker is dat echter nog niet, aangezien nog niet iedereen is geïdentificeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monique (54) stierf in Sri Lanka: 'De beste vrouw, de beste moeder'

2. Wie zitten er achter de aanslagen?

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de verdenking richt zich op islamitische extremisten. Toch zijn al veertig personen opgepakt in verband met de aanslagen.

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) achter de aanval zit. Volgens de regering zijn er aanwijzingen dat de 'lokale terroristen' steun kregen van buitenlandse terreurorganisaties, omdat het zo'n goed gecoördineerde actie was op meerdere plekken tegelijk en met zware explosieven.  

3. Wat is dat voor een groepering, die NTJ?

De NTJ (Nationale Verenigingsgroep) is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden.

De vicevoorzitter van de Moslimraad van Sri Lanka zegt zo'n drie jaar geleden al gewaarschuwd te hebben voor de NTJ. Vanuit die groep zou dodelijk geweld tegen niet-moslims zijn aangemoedigd. De moslimraad noemt het gedachtegoed van de NTJ 'extremistisch', maar stelt ook dat niet alle leden geradicaliseerd zijn. De organisatie zou uiteen zijn gevallen in splintergroepen, omdat individuele leiders los van elkaar zochten naar geldbronnen.

'Spanningen tussen boeddhisten en moslims'

Hoogleraar conflict studies Georg Frerks van de Universiteit Utrecht zegt nooit eerder van de NTJ gehoord te hebben. "Ook voor mij is deze groep totaal onbekend. Voor zover ik heb begrepen had bijna niemand eerder van ze gehoord. Ze blijken nu wel verantwoordelijk geweest te zijn voor het besmeuren van boeddhabeelden, een tijdje geleden. Er zijn spanningen in Sri Lanka tussen boeddhisten en moslims. Kennelijk hadden mensen van deze groep daar deel van uitgemaakt, maar dat is iets heel anders dan zo'n terreurdaad. Daarvoor was die groep niet in beeld."

"Ik denk dat de regering zich sterk moet inzetten om te zorgen dat er geen haat tussen bevolkingsgroepen ontstaat", zegt Frerks. "Al ziet het er zo op dit moment niet naar uit. Alle politieke partijen en religieuze leiders hebben opgeroepen tot kalmte."

4. Wat is het motief voor de aanslag?

Volgens de Sri Lankese regering waren de aanslagen een vergeldingsactie voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Daarbij kwamen vorige maand 50 moskeebezoekers om het leven.

5. Is het veilig in Sri Lanka?

Na de zelfmoordaanslagen op kerken en luxehotels zijn noodmaatregelen in werking getreden. De noodtoestand geeft de politie en het leger uitgebreide bevoegdheden, zoals huiszoekingen en detentie van personen. 

De noodtoestand is bedoeld om de openbare veiligheid en orde te handhaven en om de levering van goederen en diensten aan burgers te waarborgen.

Ook is vanaf 20.00 uur weer een avondklok ingesteld in de hoofdstad Colombo.

6. Heeft Nederland het reisadvies aangescherpt?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka niet aangescherpt, maar wel aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. "Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn."

Wie in Sri Lanka zit en hulp nodig heeft, kan terecht bij de reisverzekeraar of ambassade via telefoonnummer + 31 247 247 247. Buitenlands Zaken geeft ook informatie via het Twitteraccount @247BZ.

Bezoek geen openbare plekken waar veel mensen samenkomen en blijf alert, adviseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan landgenoten die in Sri Lanka zijn. Het ministerie waarschuwt voor veiligheidsrisico's. Bezoek geen openbare plekken waar veel mensen samenkomen en blijf alert, adviseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan landgenoten die in Sri Lanka zijn. Het ministerie waarschuwt voor veiligheidsrisico's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`