'Aanval op vijand'

New IRA verantwoordelijk voor dood journaliste Lyra McKee: 'Excuses'

23 april 2019 04:39 Aangepast: 23 april 2019 09:44
Rouwenden bij de plek waar journalist Lyra McKee werd doodgeschoten Beeld © AFP/Paul Faith

De militante republikeinse groepering New IRA in Noord-Ierland heeft toegegeven dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van de journaliste Lyra McKee. De journaliste stond naast een politieauto toen ze bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry op 18 april door een kogel in haar hoofd werd geraakt.

"Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze gedood", luidt de verklaring van de groepering aan The Irish News.

"De IRA biedt zijn volledige en oprechte verontschuldigingen aan de partner, familie en vrienden van Lyra McKee aan voor haar dood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte tieners dood Ierse journaliste Lyra McKee vrijgelaten

Voorzichtig

De groepering, die sinds 2012 bestaat, beschuldigt de politie van het uitlokken van de onlusten die uitmondden in de schietpartij.

"We hebben onze vrijwilligers geïnstrueerd om in de toekomst in confrontaties met de vijand uiterst voorzichtig te zijn", meldde de New IRA. De splintergroepering van de Irish Republican Army (IRA) wordt ook wel de Real IRA genoemd.

Vrouw opgepakt

De politie heeft bekendgemaakt dat een 57-jarige vrouw is opgepakt. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op McKee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore