Potentiële uitdager van president Museveni

Popster-politicus Bobi Wine opgepakt in Oeganda

23 april 2019 01:22
Politie in Oeganda gebruikt een waterkanon tegen supporters van popster-politicus Bobi Wine Beeld © AFP/Badru Katumba

De politie in Oeganda heeft een prominente criticus en potentiële uitdager van president Yoweri Museveni gearresteerd. De onder zijn artiestennaam Bobi Wine bekende muzikant werd opgepakt omdat hij een concert wilde geven dat eerder verboden was door de autoriteiten.

De politie zette het concertterrein aan het Victoriameer ten zuiden van de hoofdstad Kampala af en annuleerde het optreden. Toen Wine de locatie bij zijn privéclub aan het Victoriameer probeerde te bereiken, braken schermutselingen uit. Zijn aanhangers gooiden met stenen naar de politie, die reageerde met traangas en een waterkanon.

Na enkele uren werd Wine vrijgelaten. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend, zei een politiewoordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video: vechtpartij in parlement Oeganda

Parlementslid

De 37-jarige popster, wiens echte naam Robert Kyagulanyi is, is parlementslid en geldt als een van de prominentste critici van Museveni (74). Hij wil meedoen aan de volgende presidentsverkiezing in 2021. 

Wine's optredens in Oeganda trekken geregeld duizenden fans. De autoriteiten hadden het concert van maandag verboden vanwege niet nader gespecificeerde zorgen over de beoogde veiligheidsmaatregelen.

Gemarteld

De popster werd vorig jaar ook al gearresteerd. Toen werd hij naar eigen zeggen gemarteld. Voor medische behandeling ging hij naar de Verenigde Staten. Als gevolg van die aanhouding werd hij nog bekender en populairder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore