Paasaanslagen

Dodental aanslagen Sri Lanka boven 300, noodtoestand van kracht

23 april 2019 00:54 Aangepast: 23 april 2019 07:21
Een rouwende vrouw in Sri Lanka. Beeld © AFP

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn afgelopen nacht meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken.

In het land zijn na de verwoestende zelfmoordaanslagen op kerken en luxehotels noodmaatregelen in werking getreden. President Maithripala Sirisena heeft ze opgelegd om de openbare veiligheid en orde te handhaven en om de levering van goederen en diensten aan burgers te waarborgen, aldus een verklaring van de president.

De noodtoestand geeft de politie en het leger uitgebreide bevoegdheden, zoals huiszoekingen en detentie van personen. De noodwet zou in werking treden om middernacht lokale tijd, aldus het kantoor van de president.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse moeder en dochter omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Avondklok

Ook is vanaf 20.00 uur weer een avondklok ingesteld in de hoofdstad Colombo. Sinds zondag was er al een social media blackout in het land vanwege zorgen dat 'nepnieuws verspreid via social media' tot geweld zou kunnen leiden. Apps zoals Facebook, WhatsApp en Instagram zijn geblokkeerd totdat onderzoek naar de aanslagen is voltooid, aldus de overheid.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Naast de 310 dodelijke slachtoffers, zijn er ook rond de 500 mensen gewond geraakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore