Tegengewerkt

Trump reageert op rapport: niemand negeert mijn orders

22 april 2019 19:02
Trump hield vandaag een paasevenement bij het Witte Huis. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Trump ontkent dat zijn medewerkers opdrachten van hem negeren. Het rapport van speciaal onderzoeker Robert Mueller wekte de indruk dat Trump werd tegengewerkt door zijn ondergeschikten.

Mueller deed onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij keek ook of president Trump het onderzoek had proberen te beïnvloeden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump was woest over Mueller-onderzoek: 'I'm fucked!'

De conclusie: Trump heeft geen invloed uitgeoefend op het onderzoek, maar hij zou dat wel geprobeerd hebben. Het beïnvloeden zou niet gelukt zijn, omdat zijn medewerkers opdrachten negeerden. Dat deden ze om Trump tegen zichzelf te beschermen. 

Eindelijk uitsluitsel: Trump heulde niet met Russen

Het Mueller-rapport vertelt het verhaal van een rommelig Witte Huis. Maar eigenlijk staat er weinig in wat we al niet wisten, zegt correspondent Erik Mouthaan.

Volgens Trump is daar niets van waar. "Niemand negeert mijn orders", zei hij vandaag tegen verslaggevers. Die waren afgekomen op de jaarlijkse Easter Egg Roll. Een jaarlijks paasevenement bij het Witte Huis.

Geen afzetting

Trump zei ook tegen zijn tegenstanders in het Congres dat het geen zin heeft een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen. Sommige Democraten denken daar hardop over na, naar aanleiding van het rapport van Mueller.

Maar dat kan helemaal niet volgens Trump, omdat de wet vereist dat voor zo'n procedure sprake moet zijn van misdrijven of ernstige overtredingen gepleegd door het staatshoofd. Het rapport toont volgens Trump duidelijk aan dat hij zich daar niet schuldig aan heeft gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore