290 doden

Minister: extremistische moslimgroep achter aanslagen Sri Lanka

22 april 2019 12:16 Aangepast: 22 april 2019 12:28
Mannen bidden op straat na de aanslagen in Colombo. Beeld © AFP

De aanslagen op hotels en kerken in Sri Lanka op eerste paasdag zouden zijn uitgevoerd door zelfmoordterroristen van de Sri Lankaanse extremistische moslimbeweging National Thowheed Jama'ath.

Dat heeft de Sri Lankaanse minister van Gezondheid Rajitha Senaratne laten weten. Hij zei erbij dat de groepering geholpen moet zijn door internationale terreurbewegingen. Bij de aanslagen kwamen 290 mensen om het leven. Er vielen 500 gewonden.

Verdriet en onmacht in Sri Lanka: 'Niemand kan ons beschermen'

De paasaanslagen in Sri Lanka hebben het leven van meer dan 200 doden geëist. Nabestaanden en getuigen voelen zich machteloos. Niemand snapt hoe de aanslagen hebben kunnen gebeuren.

Zeven zelfmoordterroristen

De aanslagen zouden zijn gepleegd door zeven zelfmoordterroristen. Er wordt onderzocht hoe de voortekenen dat er aanslagen zouden worden gepleegd, aan het oog van de Sri Lankaanse regering zijn ontglipt.

Op 11 april zou er door Indiase veiligheidsdiensten informatie zijn gestuurd naar Sri Lanka dat er aanslagen werden verwacht van een radicale islamitische groepering op katholieke kerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op tot 290, zeker 500 gewonden

In het rapport, dat is ingezien door journalisten van de Washington Post, werd National Thowheed Jama’ath met name genoemd, en ook de vermeende leider ervan, Mohamed Zaharan. Een Sri Lankaanse politiechef zou gewaarschuwd hebben voor de aanslagen, maar met de informatie is vervolgens niets gedaan. 

Eén Nederlandse dode

Bij de aanslagen kwam één Nederlandse vrouw van 54 jaar oud om het leven. Ze laat een man en kinderen na.

Het lijkt er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op dat er geen andere Nederlanders gewond zijn geraakt door de aanslag, maar helemaal zeker is dat nog niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse toeriste in Sri Lanka: 'Bij het ontbijt hoorden we een harde knal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore