Aanslagen Sri Lanka

Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op tot 290, zeker 500 gewonden

22 april 2019 06:28 Aangepast: 22 april 2019 08:17
Inwoners van Colombo lezen over de terreuraanslagen in hun land Beeld © EPA

Het dodental van de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka op eerste paasdag is opgelopen tot 290. Gisteren werd nog gemeld dat er 215 doden waren gevallen. Er zijn zeker 500 mensen gewond geraakt.

Dat meldt een woordvoerder van de politie. Bij de acht explosies kwam één Nederlandse vrouw van 54 jaar oud om het leven. Ze laat een man en kinderen na.

Geen Nederlanders gewond

Het lijkt er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken op dat er geen andere Nederlanders gewond zijn geraakt door de aanslag, maar helemaal zeker is dat nog niet. 

Volgens het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden er nog negen buitenlanders vermist en zijn er '25 ongeïdentificeerde lichamen die vermoedelijk van buitenlanders zijn'.

Verdriet en onmacht in Sri Lanka: 'Niemand kan ons beschermen'

De paasaanslagen in Sri Lanka hebben het leven van meer dan 200 doden geëist. Nabestaanden en getuigen voelen zich machteloos. Niemand snapt hoe de aanslagen hebben kunnen gebeuren.

13 arrestaties

De politie heeft tot nu toe 24 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

President Maithripala Sirisena heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Onder leiding van premier Ranil Wickremasinghe wordt gekeken wat er verbeterd kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse toeriste in Sri Lanka: 'Bij het ontbijt hoorden we een harde knal'

Moeilijk contact opnemen

De Nederlandse ambassade is gisteren de hele dag druk geweest met het bellen van ziekenhuizen en het verzamelen van informatie. "Het is hier nu 23.00 uur 's avonds en ik zit nog op kantoor", vertelde ambassadeur Doornewaard aan RTL Nieuws. 

Het contact tussen Sri Lanka en Nederland is soms moeilijk. "We krijgen veel vragen van familie in Nederland. Sociale media liggen hier plat en telefoonverbindingen zijn slecht." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Sri Lanka krabbelde net weer op na tientallen jaren vol geweld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore