Aanslagen

Sri Lanka krabbelde net weer op na tientallen jaren vol geweld

21 april 2019 21:51 Aangepast: 19 maart 2020 16:48
Soldaten bewaken kerken na de aanslagen Beeld © AFP

Sri Lanka krabbelt net weer op na een bijna dertig jaar durende burgeroorlog. Daarom komen de aanslagen als een grote verrassing voor Nira Wickramasinghe, hoogleraar Zuid-Aziatische Studies in Leiden.

Tijdens de bloedige oorlog (1983 tot 2009) streden de Tamils voor een onafhankelijke staat. Sinds het einde van de oorlog groeide het toerisme weer en ging het steeds beter in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sri Lanka rouwt om aanslagen op eerste paasdag, meer dan 200 doden

Sri Lanka werd deze paasochtend opgeschrikt door acht explosies. Hierbij zijn meer dan 200 mensen om het leven gekomen. In verschillende hotels en kerken gingen bommen af. Wickramasinghe vindt het vreemd dat juist kerken tijdens deze grote aanslag zijn getroffen. "Katholieken zijn maar een klein deel van de bevolking, zes procent."

Geen religieuze oorlog

Op het eiland wonen ongeveer 23 miljoen mensen. Tot het einde van de burgeroorlog werd het land gedomineerd door Singalezen, Tamils vormden de andere grote bevolkingsgroep. De eerste groep is in de meerderheid en vooral boeddhistisch.

De Tamils vormen niet zo zeer een religieuze groep. Ze zijn hindoe en christelijk, maar vooral in de minderheid. Daarom was het volgens de hoogleraar geen religieuze oorlog. Wickramasinghe: "De Tamils wilden een eigen staat stichten in het noorden en oosten van het land. Ze wilden geen hindoestaanse staat stichten, maar een soevereine staat voor Tamils op het gebied waar ook hun taal werd gesproken."

De burgeroorlog wordt door velen wel benoemd als religieus conflict. Dit komt volgens Wickramasinghe omdat mensen het simplificeren. "Het is makkelijker om het te duiden als een religieuze oorlog, maar het is veel gecompliceerder dan dat."

Sri Lankese militairen tijdens de parade op onafhankelijkheidsdag Sri Lankese militairen tijdens de parade op onafhankelijkheidsdag

Stabiele democratie

Sri Lanka is een democratisch land. "Al sinds 1931 autonoom en werd in 1948 werd onafhankelijk van Groot-Brittannië", vertelt de hoogleraar. "Geen jonge, maar stabiele democratie dus. Het land kent verschillende politieke partijen. Maar vooral tijdens de burgeroorlog  kregen de democratische partijen een autoritair karakter." De burgeroorlog duurde bijna 30 jaar en kwam in 2009, nadat de Tamils werden verslagen, officieel ten einde.

Ook met deze aanslagen vindt de hoogleraar dat we niet direct met vingers moeten wijzen. "De Sri Lankaanse overheid heeft nog niet naar buiten gebracht wie ze verdenken. Het enige wat ze zeggen is dat het om een extremistische groepering gaat." Volgens de politie zijn 13 verdachten opgepakt voor de aanslagen, die nog niet zijn opgeëist.

Niet gerelateerd aan burgeroorlog

Wickramasinghe denkt dat de aanslagen niet gerelateerd zijn aan de burgeroorlog, die tien jaar geleden ten einde kwam. "Het wekt wel herinneringen op aan de aanslagen die door de Tamiltijgers zijn gepleegd", zegt ze. "Bijvoorbeeld een grote zelfmoordaanslag op de Centrale Bank in Colombo in 1996."

Tijdens deze aanslag reed een vrachtwagen met explosieven in op de Centrale Bank in Colombo. Honderd mensen kwamen om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van minuut tot minuut: aanslagen Sri Lanka

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore