Opgehitste menigte

Menigte valt Turkse oppositieleider Kılıçdaroglu aan op begrafenis

21 april 2019 19:13 Aangepast: 21 april 2019 19:19
Beveiligers ontzetten Kemal Kılıçdaroglu uit de menigte Beeld © EPA

De belangrijkste Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroglu is vanmiddag aangevallen tijdens de begrafenis van een omgekomen militair.

Activisten die volgens de krant Hürriyet leuzen schreeuwden tegen de verboden Koerdische verzetsbeweging PKK probeerden de voorman van de Republikeinse Volkspartij (CHP) te slaan en te schoppen. Hij kreeg in het gedrang een vuist in het gezicht.

Door Erdogan beschuldigd

De CHP boekte onlangs bij gemeenteraadsverkiezingen een goed resultaat. Dat leverde onder meer het burgemeesterschap op van Ankara en Istanbul ten koste van de regeringspartij AKP van president Erdogan.

Die beschuldigde de CHP en andere oppositiepartijen van samenwerking met de terreurorganisatie PKK. En dat staat niet op zichzelf zegt correspondent Olaf Koens in Turkije.

Naar huis gebracht

Kılıçdaroglu werd vanmiddag door veiligheidsfunctionarissen ontzet en naar huis gebracht om verdere ongeregeldheden met mogelijk ernstiger letsel te voorkomen. Na aankomst liet hij weten dat het goed met hem ging.

De CHP-leider kwam een soldaat de laatste eer bewijzen die in gezelschap van drie collega's werd gedood tijdens een missie nabij de Turks-Iraakse grens. In het gebied wonen veel Koerden, waardoor vermoed wordt dat de PKK achter de dood zit.

De woedende menigte probeert Kılıçdaroglu te bereiken De woedende menigte probeert Kılıçdaroglu te bereiken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`